При 10% заболели ученици ще се преминава от присъствена в онлайн форма на обучение, но целта на министерството на образованието е децата максимално много време да останат в класните стаи. Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денков. 

"Локалният подход за търсене на максимално присъствие в училище бе приветстван от нашето министерство. Родителите се опитват пред нас да поставят една невъзможна задача: от една страна да запазят работните си места, а от друга децата на 100 процента да ходят на училище. Министерството на труда и социалното министерство трябва да реши за мерките как ще подпомогне процеса и родителите да не са в тежка ситуация - но те се съобразяват с бюджетите си в министерствата, уточни министърът и подчерта, че трябва да намерим правилния баланс и опора", каза още министърът пред БНТ.

Проучва се и възможността да се правят периодично тестове на децата.

"В някои страни децата се тестват 2х седмично. Но у нас трябва да проверим доколко можем да осигурим такива тестове - има родители, които не искат това. Иначе тестовете ще бъдат безплатни. Няма смисъл да се тестват пет - 10% от децата всяка седмица Ако родителите са съгласни, това ще го правим за всички деца", коментира той.

Децата в детските градини ще бъдат без маски - само тези от тях, които са в предучилищна група, допълни Николай Денков.

Иначе септември и шестгодишните ще започнат градина и училище с маски - в момента те са най-мощното средство в закрити помещения Те не се изискват в отворени пространства, но трябва да са на разстояния.