Новите мерки ще бъдат отменени при висок процент на ваксинирани или при преминаване в зелена зона. Това обяви служебният здравен министър по време на брифинг пред медии. Според Кацаров новата заповед не задължава хората да се ваксинират, а е с цел намаляване риска от разпространение на вируса. 

Министър Кацаров коментира несъгласието с новите мерки:

„С тези мерки предпазваме същите, които сега излизат на протест срещу тях. Ако в един момент те имат нужда от легло, а нямат, ще се види смисъла“, заяви Кацаров.

Той подчерта, че протестът на Алибегов и ресторантьорите е политически. Според Кацаров самите политиците също си правят реклама по време на предизборна кампания на гърба на заповедта, издадена от служебното правителство.

Припомняме, че вчера от БАЗ и СЗБ излезнаха с гневно писмо, в което посочват, че нововъведените мерки не отговарят на това, което е било предложено от бранша и обсъдено с министъра. 

СЗБ и БАЗ с гневно писмо към Кацаров: Като нямате топки, напуснете арената!Организациите бойкотираха новите мерки срещу COVID-19

Бизнесът за зеления сертификат: Опорочиха една добра идеяМасово недоволство в различни браншове след новата заповед на здравното министерство

Министърът почерта, че антигенния тест ще има същата правна валидност за доказване на преболедуване както PCR тестовете. Всички положителни тестове, издадени след 1 декември, ще могат да действат като „зелен“ сертификат за преболедуване на COVID-19.

„Нашият ангажимент е да осигурим присъствено обучение, но без да рискуваме живота на учителите и учениците. В момента актуализираме насоките съгласно заповедта от вчера”, заяви министърът на образованието Николай Денков. Той припомни, че спирането на присъственото обучение ще бъде решавано на общинско ниво.

Засега се предвижда бързите тестове да бъдат безплатни неограничен период от време. 

"Лабораториите ще получат безплатни тестове, те ще бъдат такива след влизането на заповедта", заяви Кацаров.