Кой и по какви критерии ще получава обещаните от премиера Борисов премии от 1000 лева? Този въпрос си задават служителите на пловдивската Инфекциозна клиника, след като са били уведомени от началника си, че не отговарят на условията.
 
Днес, две седмици след дадените обещания, в пловдивската Инфекциозна клиника са като попарени. "Първо ни казаха, че за Инфекциозна клиника има отпуснати всичко на всичко 8 000 лева, а след това 12 000 лв. Тук , в блока с коронавирус работят 12 лекари, 9 сестри и 9 санитари", това съобщи възмутена медицинска сестра от клиниката. Тя пожела да остане анонимна, но други здравни работници от клиниката също потвърдиха думите й. В понеделник началникът на клиниката доц. Андрей Петров е поискал имената на 4 сестри и 4 санитари.
"Когато попитахме за какво става дума, той ни обясни, че според Наредба на здравното министерство , Инфекциозна клиника не отговаря на изискванията, за да получим обещаните премии и за да не сме съвсем на нула, ще бъдат дадени произволно имената на 8 служители, а след това парите ще бъдат разпределени между целия персонал по равно. Лекарите няма да получат изобщо никакви пари. Поискахме да видим тази заповед, но до този момент не ни е показана. Тук в отделението имаме 12 души с доказан коронавирус и още толкова, чиито проби чакаме, но имат всички симптоми. Работим без почивка, вечер на смяна има по един лекар, една  сестра и един санитар. Ако ние не сме на първа линия, ако ние не отговоряме на критериите, то кой отговаря на тях? Това е пълно унижение, подигравка с нашия труд" възмущава се медицинската сестра. 
В последствие станало ясно, че преразпределение няма да има, а премии от 1000 лева ще получат 4 лекари, 4 сестри и 4 санитари.  

От УМБАЛ „Свети Георги“ съобщиха, че на 30 март от Министерството на здравеопазването е получен  договор за финансиране по проект  „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от  COVID-19” за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” . 

Условието за получаване на възнагражденията са следните: 

- за дейностите наблюдение, диагностика и лечение на пациенти - персоналът да бъде зает с изпълнение на дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан Коронавирус, настанени за болнично лечение в лечебното заведение, минимум 12 часа в денонощието и не по-малко от седем денонощия в месеца в отделението, в което е приет пациентът за болнично лечение, както и персоналът, който е бил по график в спешното отделение, когато е приет пациентът. Максималният брой персонал, който едно лечебно заведение може да отчита за интензивни грижи е на три легла не повече от един лекар, две сестри и двама души немедицински персонал за работна смяна от не по-малко от 12 часа. За грижи, неизискващи интензивно лечение, не повече от един лекар, 2 сестри и двама души немедицински персонал на 10 легла на работна смяна от 12 часа;

 - в случаите, когато лабораторията на лечебното заведение е определена със заповед на министъра на здравеопазването за провеждане на лабораторно изследване и потвърждение на COVID-19, персоналът на лабораторията да бъде зает пряко с изпълнение на дейностите по извършване на лабораторно изследване и потвърждение на COVID 19.

 Ежемесечно, до 30-о число, ще бъде представяна справка за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает в дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан Коронавирус, настанени за болнично лечение в УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД и отговарящ на условията, съгласно договора.

Първият пациент с доказан коронавирус в Пловдив е хоспитализиран на 18 март и  съгласно изисквнията по проекта, финансирне може да бъде получено само за служители от клиниката, които са работили с доказани с COVID-19 пациенти минимум 12 часа в денонощието и не по-малко от 7 дни в седмицата, т.е. за м. март допълнително възнаграждение може да бъде получено само от служителите, които имат изработени 84 часа за периода след 18 март.  

По справка от началника на Клиниката по инфекциозни болести, това условие е изпълнено при част от служителите и в резултат беше представен списък от 12 служители на клиниката и 7 служители на Отделението по спешна медицина, които са били дежурни по време на приема на единствената пациентка, преминала през спешното отделение.

Преразпределяне на допълнителното възнаграждение на служителите не е коментирано с ръководството на болницата, недопустимо е и няма да бъде извършвано. Допълнителните възнаграждения са индивидуални и ще бъдат начислени към работните заплати на служителите, са категорични от ръководството на УМБАЛ "Свети Георги". 

Предвид настоящата ситуация и увеличаващия се брой на пациентите с COVID-19, през м. април 2020 г. служителите на Клиниката по инфекциозни болести, изработили 84 часа в изпълнение на дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан Коронавирус ще получат допълнително възнаграждение в размер на 1000 лв., осигурени от Министерството на здравеопазването, съобщават от най- голямата болница в Пловдив. 

От клиниката обаче са категорични, че премиите се раздават избирателно, тъй като в периода 18 -31 март 6 лекари, 9 сестри и 9 санитари са давали дежурства и извънреден труд, които надхвърлят изискуемите 84 часа. "Ако се гледа официалният график, койтосе съставя в началото на месеца никой не може да покрие норматива, но предвид положения извънреден труд , тези изисквания се покриват от 24 души, които денонощно се грижат за болните. Тогава на какъв принцип само половината получават допълнителни възнаграждения" питат медиците. 

Здравните работници и пациентите са на едно мнение - условията в Инфекциозна са кошмарни. Ремонт там не е правен от миналия век. Блокът, в който се настаняват болните с COVID 19 вече е пълен, а за другото, което е подготвено за нови тежки случаи персонал няма. 
 
"Търсят се доброволци, но тук работата е много специфична и изисква обучение. Само че персоналът е много натоварен и няма никакво време да обучава. Почти никой не иска да идва да работи в блока с коронавирус.  Ние вече изнемогваме, а отношението към нас е обидно и унизително. Да не говорим, че нямаме достатъчно предпазни облекла и защитни средства. Докараха някакви количества, но те са недостатъчни, тъй като изискването е след всяко посещение при пациент , защитното облекло и маската да се сменят. А ние не разпологаме с достатъчно бройки. Ние няма да изоставим пациентите си, но не знам още колко време ще издържим" казва сестрата. Казва, че през последните седмици са разчитали най- много на помощта на специализантите, които работят изключително отдадено от сутрин до вечер. 
 
 
Без да всяваме излишна паника, но и с ясното съзнание, че голяма част от пловдивчани в следващите седмици ще потърсят помощ в Инфекциозна клиника, TrafficNews стартира благотворителна кампания за набиране на средства за медицинския персонал на Инфекциозна, работещ на първа линия в борбата с коронавируса. Предстои да обявим отворена сметка, в която всеки може да направи дарение в зависимост от своите възможности. Събраната сума ще бъде разпределена по равно между всички, които са "фронтовата линия" срещу коронавируса. Фирми, които имат възможност, могат да помогнат за ремонта на клиниката.