Планинските спасители, които тръгнаха да приберат тялото на загиналия северно от връх Ботев в Стара планина турист, са се върнали заради опасните условия. Това съобщи пред „24 часа“ шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

“Групата е съставена от 12 спасители от Сопот, Карлово и Калофер. В момента горе всичко е заледено, има гъста мъгла и бурен вятър. Върнаха се обратно, тъй като няма смисъл да рискуваме здравето на спасителите при положение, че знаем, че отиваме за труп. Според прогнозата времето ще се оправи след два дни и тогава ще стартираме операцията”, допълни Нешев.

Вчера в Северния Балкан се случиха 4 инцидента с туристи, а мъж загина, след като се подхлъзнал и паднал в района на връх Жълтец. При единия от инцидентите спасителите проведоха операция в продължение на над 11 часа, за да избавят бедстващи планинари.

Трима от пострадалите са в добро състояние. Двама от тях са постъпили с политравми в ловешката болница два часа след полунощ. Третият пострадал е бил прегледан в болницата в Троян, състоянието му било добро и му позволили да си тръгне.