Дори при минусови температури служителите на Зооветеринарния комплекс под тепетата провеждат акции за хващане на безпризорни животни, видя репортер на TNS.bg. При акция тази сутрин бяха уловени няколко котки на ул. „Генерал Колев” в „Западен”. Те бяха примамени в капан, след което ги сложиха в клетки, за да ги откарат до приюта. Там те биват кастрирани, обезпаразитени и след това се връщат  на мястото, от което се хванати. Според Закона за защита на животните уличните котки не могат да бъдат упоявани, а единствено примамвани в капани или хващани от зоодоброволците, които ги хранят. Това прави улова им много труден, обясни директорът на Зооветеринарния комплекс Георги Божев.

Въпреки това за 2015-а година в Пловдив са кастрирани над 1500 котки, както и близо 500 кучета, каза още директорът на Кучкарника.  Според последното преброяване под тепетата има над 10 000 улични котки. Проблемите с песовете не е толкова голям и почти всички са кастрирани. Всяка година обаче недобросъвестни стопани изоставят кучетата си край Пловдив, а животните влизат във вътрешността на града, за да търсят храна.

Други пък изпращат кучетата си директно в приюта. Подобен случай е имало преди няколко дни, когато мъж е завързал кучето си, което било в изключително тежко състояние, на оградата на Зооветеринарния комплекс и потеглил с колата си. Няколко дни по-късно животното умряло. Служителите на комплекса обаче не успели да запишат регистрационния номер на колата, за да може мъжът да бъде глобен от полицията.

 Още новини ТУК

TNS.bg