Нов локдаун е възможно да има, зависи до какви нива достигне заболеваемостта. Ако бяхме достигнали по-висок процент на ваксинация това нямаше да се случи, но положението сега не е такова. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него е възможно да има и локално въведени мерки, там където има покачване на случаите.

„Няма логика да бъдат въведени мерки в един град, в който няма висок брой заразени, но ако масово в цялата страна болните скочат над 500 на 100 000, това сериозно ще затрудни здравната система“, коментира още Кунчев пред БТВ.

Той заяви, че има висок процент на скрита заболеваемост, което е вредно за обществото и самите заразените.

„Когато заразените не се обявят ние не можем да реагираме спрямо това да проследим контактите им, или път после да ги лекуваме, ако ситуацията се влоши“, заяви още той.

Относно третата доза ваксина, Кунчев заяви, че няма пробив, а сигурни данни, че те работят.

„Никога не сме казали, че те са 100% ефективни, а става въпрос да предотвратим тежките случаи“, заяви още той.

Предстои скоро Европейската комисия да удължи срока на сегашните ваксинационни сертификати, които бяха за една година.

Според него наскоро ЕК е питала всички държави за подробности около ваксинационната кампания и решението ще бъде взето скоро, още повече, че поставянето на първата игла започна още през декември миналата година.

Поставянето на трета доза засега не е необходимо, осен за хората, които работят в напрегната среда – медицински работници, работещите в социални домове и др. Същото важи и за хората с имунен дефицит, приемащите лекарства които са имунодепресори, хората на хемодиализа и др. Най-добре е да си направите тест, който да покаже нивото на имунитета ви и тогава да прецените дали да си поставите трета доза, каза Кунчев.

Сегашният ваксинационен сертификат обаче няма да се промени от това, че сте си поставили трета доза, т.е. няма автоматично да увеличи срока си, за това очакваме генерално решение на ЕК, защото сертификатът е европейски документ, обясни Кунчев.

Починалите ваксинирани са много малко и са предимно хора в горните възрастови групи и с много придружаващи заболявания, каза още Кунчев.