Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си, заяви главният държавен инспектор Ангел Кунчев. Към момента всички контактни на децата са установени и изолирани.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Коклюшът у нас за момента циркулира най-интензивно в София и западната част на страната, предстои да се развие и в други области и е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите на разпространението.

Най-висок е относителният деял на заболелите деца между 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

По-рано днес стана ясно, че две бебета от Кюстендил са починали от коклюш. Децата са били на възраст под 2 месеца и все още не са били имунизирани.

Първият смъртен случай е от началото на месеца, а вторият - от 14 април.

След бума на коклюш: Пловдивски експерт със съвети как да се предпазимД-р Христиана Бацелова обясни как протича заболяването, по-познато като "магарешка кашлица"

Кунчев: Случаите на коклюш у нас от началото на годината са 70Той предупреди, че заболяването засяга най-вече при неимунизираните хора

Две бебета са починали след заразяване с коклюш в Кюстендил