COVID-19 може да окаже пагубно въздействие върху 850 000 коренни жители на Бразилия, които нямат пряк достъп до медицинска помощ. 15-годишен член на отдалечено племе Амазонка в Бразилия е починал след заразяване с коронавирус. 

Алваней Ксириксан е починал в интензивното отделение на болница в Боа Виста, столицата на щата Рораима, където той се лекува от COVID-19, съобщава местната здравна служба на коренното население Дсей.

Момчето, член на племето  Йономами, е трети човек от местното население, което загива при епидемията от коронавирус, съобщава агенция Reuters, макар и първата от такъв отдалечен район.  

Той е бил в интензивното отделение от 3 април, съобщи здравното министерство на Бразилия. Дарио Копенава обаче, вицепрезидент на асоциацията Хутукара, която представлява етническата група, заяви, че момчето първоначално е откарано в болница през март, но е било освободено от лекари.  

на този етап младежът не е погребан.  

"Родителите искат да върнат тялото му обратно в земята му, където е роден, където е израснал", каза г-н Копенава. "От друга страна, има опасност от предаване на болестта на общността."

Коронавирусът може да окаже пагубно въздействие върху 850 000 коренни жители на Бразилия, които са уязвими от външни заболявания и нямат бърз достъп до подходяща медицинска помощ, предупреждават здравните експерти и антрополозите.

Общественият живот, при който социалното дистанциране е трудно, също може да улесни заразяването.

Повече от 26 000 души живеят на границата на Бразилия с Венецуела. Четирима членове на племето Кокама, близко до Колумбия и Перу, също са заразени, след като лекар, който е работил с тях, е дал положителен тест за коронавирус.

Две предишни смъртни случая бяха от местни хора, които живееха в градски райони, включително 87-годишна жена в щат Пара и мъж в Манаус.  

Бразилският министър на здравеопазването Луис Анрике Мандета заяви, че правителството планира да изгради полева болница за племена, уязвими от заразяване. 

„Изключително сме загрижени за коренните общности“, каза той.

Повече от 1000 души са умрели от коронавирус в Бразилия, като близо 20 000 са потвърдени случаи, според университета Джон Хопкинс, който проследява епидемията. 

Въпреки това президентът Джаир Болсонаро е пренебрегнал съветите на здравните експерти, сравнявайки вируса с „лек грип“ и публично атакувайки държавните власти, които са въвели карантинни мерки.