Пловдив е град, който ще ви накара да се чувствате в безопасност. Лежерната атмосфера, приятелското отношение на хората и ниската престъпност напълно пасват на определението "културна столица". Официалната статистика от изминалите години поставя града под тепетата в категорията "безопасни", а за тези от вас, които по-трудно се доверяват на подобни данни, е достатъчно да направят една вечерна разходка, за да се уверят в истиността им. И все пак, има някои неща, за които винаги е добре да се внимава. 
 
Джебчиите
 
Около 70% от престъпленията в града са кражби - от жилища, от автомобили, от рядко посещаеми имоти. Разбира се, шансът да ви оберат паркирания в центъра на града автомобил е изключително малък, но пък да станете жертва на джебчии в градския транспорт не е толкова невъзможно. Засиленото внимание върху личните вещи ще ви помогне да слезете от автобуса с портфейла и телефона си. 
 
Лятната жега
 
Популярните развлекателни изображения в социалните мрежи през лятото окарикатуряват Пловдив като място, което се намира по-близо до Слънцето от останалата Земя. В обширната низина, в която е разположен града, лятото наистина се усеща по-топло от други градове. Ако ви се налага да сте навън в най-топлите часове на деня, не тръгвайте без вода и слънчеви очила. Можете да вземете пример и от десетките китайски туристи, които винаги се разхождат с чадър в ръка. 
 
Зимната поледица
 
Да си пешеходец извън централния район след първия голям сняг в Пловдив е приключение. Ако успеете безпрепятствено да извървите тротоара-ледена пързалка, то при пресичането на улицата ще трябва да прескачате преспите от натрупан сняг, избутан встрани от почистващите улиците машини. А ако сте паркирали в някоя закътана малка уличка, може и въобще да не познаете къде точно се намира колата ви. По-добре вземете такси - то поне ще ви остави там, където пешеходците вече са прокарали пътека. 
 
Нощните разходки
 
Някои чуждестранни туристи намират за възмущаваща гледката на пиян човек, който залитайки се опитва да се прибере от бара в ранните часове след полунощ. Въпреки че ние, българите, сме по-привикнали към такава реалност, ако подобни ситуации ви притесняват, може би е добра идея да се движите на групи. Всъщност, бихте могли да срещнете повече агресия в скитащите кучета, отколкото в тези хора. Като цяло, по това време на денонощието улиците са празни.
 
Шофирането
 
Не забравяйте - ние не бързаме. Най-нервните шофьори в Пловдив са софийските. Пуснете си любимото радио и се радвайте на рехкия трафик. И понеже постоянно подобряваме пътната инфраструктура, голяма част от улиците се ремонтират едновременно. Затова не се изнервяйте ако някой кара срещу вас в еднопосочна улица - той просто няма откъде да заобиколи. 
 
Спокойно можете да се насладите без притеснения на екскурзията си в Пловдив, било то по работа или за отдих. Въпреки че няма повод да очаквате неприятни изненади, една винаги заредена батерия на телефона ще ви е от помощ в случай на спешност.