Кметовете на Пловдив и „Марица“ Здравко Димитров и Димитър Иванов, зам.-кметът по култура на община Пловдив Пламен Панов и директорът на Регионалния археологически музей-Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов обявиха старта на новия археологически сезон.

Централно място в проучванията тази година заема могилата Малтепе в с. Маноле.

„Надявам се, че след приключването на разкопките, Малтепе,  ще стане световен паметник, който ще привлича туристи от цял свят“, коментира кметът на община Пловдив Здравко Димитров.

Той припомни, че и Община Пловдив, и Община „Марица“ са инвестирали немалко средства в археологическите разкопки на обекта, чието начало е дадено именно по време на неговия мандат като областен управител.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов направи кратка ретроспекция на историята на могилата и реализацията на проекта „Музей на открито Малтепе“,  изпълнен в партньорство с Областна администрация Пловдив и Регионален археологически музей-Пловдив.

„В Пловдивска област има много история и археология. Именно това ме мотивира, още в първия ми  мандат като кмет на община „Марица“, съвместно с директора на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов и с тогавашния областен управител Здравко Димитров да започнем проекта Малтепе. Тогава бе изграден и Културно-информационния център „Малтепе“ с изцяло безвъзмездно финансиране по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“, посочи Димитър Иванов.

Той със задоволство констатира, че музеят вече е притегателен център за хиляди деца от цяла България на възраст от 4 до 18 години.

„В момента археологическият комплекс се посещава от над 2000 деца. Огромен е интересът на учениците към работата на грънчарското колело. На него те изработват керамични сувенири, които вземат със себе си за спомен от Малтепе. Сградата има и експозиционна зала, в която ще бъдат изложени и бъдещите археологически находки от могилата“, отбеляза кметът на община „Марица“.

Той обеща в името на финализирането на грандиозния проект да продължи дългогодишното партньорство на община „Марица“ , община Пловдив и Регионалния археологически музей.

„Община „Марица“ ще окаже пълно съдействие и за реставрацията на южната стена на Малтепе, която се срути вследствие на неблагоприятните метеорологични условия тази зима“, категоричен бе Димитър Иванов.

Директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов изказа признателност на кметовете на общините „Марица“ и Пловдив Димитър Иванов и Здравко Димитров.

„Благодаря на кметовете на общините „Марица“ и Пловдив за дългогодишната им подкрепа, както и затова, че отделиха средства за проучванията и тази година. Досега цялата работа на терен в Малтепе се извършва благодарение на финансирането от двете общини“, подчерта доц. Костадин Кисьов.

Той допълни, че до месец ще стартира реставрацията на срутената стена.

„Преди три месеца съм внесъл технически проект в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. Надявам се, че след като той бъде одобрен, Министерството на културата ще го остойности и ще възложи изпълнението му. Археологическият обект е публична държавна собственост, затова ведомството на министър Боил Банов трябва да посочи изпълнителя – това може да бъде Археологическият музей, община „Марица“ или външен изпълнител“, поясни доц. Кисьов.

Той разкри какви са плановете за проучванията на Малтепе през тази година.

„След реставрацията на южната стена, тя ще бъде засипана до определено ниво. След това започваме разкопки в района на северната стена на обекта“, отбеляза доц. Кисьов.

Според него съоръжението е фундамент на внушителен храм, а археологическият екип предполага, че в северната зона ще бъде открита гробницата на човека, заради когото е построен храма.

„Става дума за храм със статуя или група от статуи. Вече намерихме фрагменти – капители и огромни квадри. Очакванията ни са в западната страна също да открием части от този храм, построен в памет на човека, положен в Малтепе“, заключи директорът на Археологическия музей.

Той бе категоричен, че в Европа няма по-монументален обект и с общите усилия на всички институции, той може да се превърне в най-голямата туристическа атракция на България.