Кметът на Созопол Панайот Рейзи хвърли оставка като кмет и напусна ГЕРБ. Разследваният за присвояване на близо 2 млн. лева общински пари управник е обявил решението си в присъствието на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и зам.-председателя на партията Димитър Николов.

"Това свое решение той аргументира с желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Панайот Рейзи посочи, че с този свой личен акт иска отново да покаже високия морален стандарт в ГЕРБ, според който представителите на партията в законодателната, изпълнителната и местната власт напускат своите постове дори само заради съмнения за нарушения на закона", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева преди дни. Спецсъдът се мотивира с това, че ако двамата останат на постовете си, те могат да повлияят на показанията на свидетелите по делото.

Рейзи каза пред съда, че много пъти прокурори са идвали в общината в морския град и всеки път получавали всички документи, които са поискали. Кметът обясни, че с Мусева излизат в отпуск, за да покажат, че не възпрепятстват разследването.

Според Специализирания съд обаче това не е достатъчно, тъй като отпускът може да бъде прекъснат по всяко време и те могат да се върнат на работа.

На излизане от залата Рейзи каза, че ще обжалва решението на съда. Това може да бъде направено до 16 април.

Преди дни знаковият кмет на Созопол обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, въпреки обвинението, тъй като не се притеснява от разследването. Ако започне дело, ще докаже, че е невинен, каза Рейзи.

Според прокуратурата Рейзи е плащал по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата изпълнител на ремонта, кметът е превеждал парите на човек, който нямал връзка с нея.

"За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори", твърди държавното обвинение.

Има данни, че присвояването е извършено чрез 33 отделни престъпления в периода от август 2014 г. до март 2017 г.

Прокуратурата остави кмета на Созопол на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка". Ако обвинението се докаже в съда, Панайот Рейзи може да влезе в затвора за между 10 и 20 години. Той участва в местната власт на Созопол от близо 20 години.