Темпът на ваксинация е изключително бавен у нас и отношението на голяма част от българите към ваксините е срамно за общество, което има претенции за висока обща култура. Този коментар направи проф. Тодор Кантарджиев.

Според него лекарите трябва да дадат пример и да разяснят имунизацията на своите пациенти. Той прогнозира, че е възможно да има нова вълна на коронавируса заради ниши от неваксинирано население.

„Голяма част от ромското население не е ваксинирано, аз очаквам през лятото да се върнат гастарбайтерите от държави, в които има доста разпространение на Делта варианта, което може да е опасно“, каза Канатарджиев пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че новите варианти не са опасни, защото ваксините „все още им действат“. Препаратите предпазват от индийски  щам, но не така добре както при британския.

„Ако си ваксиниран и се заразиш с Делта варианта ще се разболееш, но съвсем леко - само с хрема, лошото е, че ще го предадеш на някой друг човек, но ще помислиш, че е леко неразположение“, заяви още той.

По данните няма починали от коронавируса ваксинирани в Израел.

„Там вируса се разпространява, защото има две групи, които останаха не ваксинирани – ортодоксалните евреи и  бедуинското население. В Англия също няма смъртност, но има висока заболеваемост“, коментира професорът.

Той отново призова към ваксинация.

„През лятото хората да са спокойно навън, да се срещат с приятели , да си починат психически и колкото може повече хора да се ваксинират. Съветвам и децата над 12 години да се ваксинират, като задължително това трябва да се случи при тези с хронични болести“, коментира Кантарджиев.