9 бежанци са били открити в тир на асеновградска фирма на митницата в Пловдив, научи TrafficNews.bg. В четвъртък, при проверка на служители при физически контрол, митничарите се натъкнали на две семейства от Ирак, сврени между стоката в камион на асеновградска транспортна фирма. 

В ремаркето на камиона са открити трима мъже на възраст между 33 и 35 години, съпругите на двама от тях и четирите им деца. Всички са избягали от Ирак. Чужденците били в добро здравословно състояние, носели със себе си храна и вода. По случая е образувано досъдебно производство, шофьорът на камиона е бил задържан за 24 часа, а след това освободен. Бежанците са настанени в дома за временно настаняване на пълнолетни, предстои да бъдат изпратени в лагер. 

"Качили са се в Турция, на паркинг близо до Чанаккале, където шофьорът е спрял да отдъхне. Той идва от Измир и курсът е дълъг. Там въжето на пломбата е срязано, мигрантите са натоварени в ремаркета, а след това е закрепено с една специална игла. Парадоксалното е , че на границата в ремаркето е правено замерване на нивото на кислород, но граничарите не са установили отклонение от нормалните стойности. А когато има хора там, би трябвало нивата на въглероден двуокис, да са много по -високи. Така или иначе хората са открити на Митницата в Пловдив, при физическия контрол" разказа съдружникът във фирмата - превозвач "Ковъл - Никола Вълканов" - Георги Трендафилов. 

Той е категоричен, че няма човек от фирмата, който да е замесен в трафика. "Иофьорът е дългогодишен наш служител, на когото имахме голямо доверие. За съжаление той така се изплаши, че след като го освободиха от ареста напусна компанията. При този глад за шофьори, това е много лошо. Да не говорим, че камионът също е на пъркинга на КАТ, защото е веществено доказателство" коментира Трендафилов. 

Той казва, че при курсове през Сърбия и Хърватска се е случвало бежанци да се качват в камионите ни, но властите там ги сваляли, без да спират камиона от движение.