64-годишен мъж, заразен с COVID-19, беше излекуван след 26 дни на апаратна вентилация в УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив. С помощта на денонощните грижи на медиците в лечебното заведение, той вече е дал две отрицателни проби на PCR теста и е изписан. 

„При приемането беше в среднотежко състояние, с дихателна недостатъчност, зависим от кислород. Три дни случаят протичаше с променлив успех, но в крайна сметка стигна до необходимост от механична вентилация поради задълбочаване на дихателната недостатъчност”, обясни пред TrafficNews д-р Юри Спасов, началник на Отделението по анестезиология и реанимация в УМБАЛ „Каспела”.

Пациентът е имал и придружаващо заболяване – сърдечна аритмия, за която е приемал медикаменти. По време на престоя му в специализираното отделение за COVID-19 те са били заменени с венозни. А за лечение на коронавируса му е прилага терапия с хлороквин и хидроксихлороквин.

„При него увредите бяха повече от едната страна, левия бял дроб. По средата на този период от 26 дни се наложи да се направи трахеостома. По този начин може да се контролира по-лесно дихателният път и за пациента това е по-комфортно. Приложиха се дихателни техники, които се препоръчват в целия свят. И след толкова време, за наша радост, човекът отбеляза подобрение”, щастлив е д-р Спасов.

Проф. Илиан Дойков: COVID-19 не е толкова страшен! Много по-подготвени сме за втората вълнаКризата се отрази на всички болници, тъй като при нас се заплаща на извършена дейност, признава управителят на УМБАЛ "Каспела"

Мъжът е изведен от Интензивното отделение и след няколко дни се възстановява напълно. Тръгва си щастлив, че е преборил толкова тежко заболяване и ще се прибере у дома, при своите близки. А лекарите го изпращат с аплодисменти.

„Ние сме безкрайно щастливи за него и считаме излекуването му за голям успех за нас, тъй като това е първият ни подобен случай”, признава д-р Спасов.

Д-р Юри Спасов