„Румен Русев остава главен архитект на Пловдив. Днес ще се чуя с него и ако разбера, че има съмнение дали да напусне, ще му набия канчето, за да му ги избия от главата”, заяви кметът Иван Тотев.

Той отново застана зад действията на Русев и обяви, че всичко което е сторил главният архитект е било правилно от гледна точка на законността. Стана ясно още, че през декември от Общината са пратили писмо до Министерството на културата с въпрос дали „Ориента” е паметник на културата. До днес отговор от институцията в деловодството на Общината не е постъпило.

„Ако ме питате дали часовниковата кула на Сахат тепе е паметник на културата, аз не мога да ви отговоря. Той може и да е, може и да не е. Но за това трябва документ. Ако няма такъв собственикът може да реши да го бутне, а ние не може да направим нищо”, каза Тотев.

 Кметът попита задочно протестиращите защо никой не е възроптал срещу проекта за строежа на хотел на мястото на тютюневия склад при положение, че за този проект се знае още от 2010 година.

Следващите действия на Общината ще са да сформира комисия по Член 73, с която да се иска становището на Националния експертен съвет, който единствено може да разпореди сградата да бъде възстановена.

В момента на мястото на тютюневия склад има денонощна охрана, тъй като от градските власти са получили писмо, че сградата е опасна. По нея няма да се прави нищо, докато не излязат резултатите от проверката на Прокуратурата.

Още новини ТУК

TNS.bg