Разследване за Мартин Божанов-Нотариуса е имало преди 6 години, каза Иван Гешев на заседание на временната комисия за Нотариуса в парламента. Бившият главен прокурор отново отрече да е познавал Божанов. 

По думите му, докато е бил на поста заместник-главен прокурор в Специализираната прокуратура, през 2018 г. е имало дело за група за измами, която е касаела Мартин Божанов–Нотариуса. „Докато бях главен прокурор, беше образувано дело за Петьо Петров–Еврото, който в момента се укрива“, добави той.

Според него прокуратурата тогава си е свършила работата и въпросът защо доникъде не се е стигнало, трябва да се зададе на съда.

„Смешно е да говорите за групи за влияние при положение, че вие сте най-отгоре на хранителната верига. Тези групи за влияние, които са не само тази, а в момента сигурно работят 10 във ВАС (Върховния административен съд), където цифрите са много по-големи. Не става въпрос за дребни стотинки, а за милиони всеки ден“, каза бившият обвинител №1.

„Мартин Божанов е един измамник, който си служи с имена“, каза бившият главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването му. По думите му това не означава, че Божанов не е имал дребни позиции в съдебната власт на минимално ниво в някое районно. „Както виждате имате офицер от Трето районно управление, който го е пазил“, посочи Гешев. 

Гешев попита защо Министерството на вътрешните работи крие, че Божанов най-вероятно е бил секретен сътрудник на МВР. „Каква държавна тайна има за това един покойник да е работил за МВР“, допълни Гешев. 

Бившият главен прокурор каза още, че знае неофициално от колеги полицаи за контрабанден канал. Той уточни, че като е бил главен прокурор, му е било казано, че този канал се пази от служебното правителство, в което Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи, а след това от ПП-ДБ.

По думите му този контрабанден канал, ще бъде „овладян“ от други хора, които са на власт. Гешев смята, че каналът е средство, за да се завладеят митниците и да може да се сложи нов главен секретар на МВР. „Каналите се пазят от службите, а службите работят за политиците“, изтъкна още той, предаде БТВ. 

Ясен Тодоров: Джуджетата не ме долюбват, с Нотариуса нямам пресечни точки

ВСС изслуша прокурори, разследвали Мартин Божанов-Нотариуса

Съдия, сочена за близка до Мартин Божанов-Нотариуса, е гледала делото на съпругата му срещу МВР

Денков: Изглеждаше, че министър Стоянов прикрива връзки между "Осемте джуджета", Нотариуса и МВРКатегорично заяви, че в неговия кабинет е нямало корупция

Сътрудник ли е Нотариуса на МВР? Държавна тайна

Сарафов и Цацаров отказаха да се явят на изслушване пред комисията за Нотариуса

Калин Стоянов след закритото заседание по казуса с Нотариуса: Никога не съм го виждал, не съм разговарял с негоОтносно дали Божанов е бил сътрудник на МВР Стоянов заяви, че тези данни са държавна тайна

Комисията за Нотариуса ще изслуша петима магистрати по казусаТе ще бъдат разпитани по случая с дейността на групата около Мартин Божанов

НАП проверява съдийка, свързана със съдружник на НотариусаИмена не бяха съобщени