Очаква се военната прокуратура да поиска постоянен арест за петима от групата за шпионаж в полза на Русия, разбита преди няколко дни.

При акцията бяха задържани шестима, но един от тях направил самопризнания и затова е с парична гаранция. Ръководител бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване - Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа, съобщава БТА.

Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Част от вербуваните лица били обучавани в оперативно майсторство именно от ръководителя на групата. Единият от тях е ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия. Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар , военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, директор на класифицираната регистратура в НС.