Имат ли право колоездачи да въртят педалите по пешеходния мост в Пловдив? Този въпрос бе провокиран след сигнал до TrafficNews.bg. 

Пловдивчанин замалко да бъде пометен от двама младежи с колелета си, които бясно карали по Пешеходния мост. Те профучали покрай нищо неподозиращия мъж, който едвам останал на краката си.

„Момчетата минаха от двете ми страни с бясна скорост, замалко да ме ударят и продължиха към Главната. Нали мястото е за пешеходци? Имат ми право колоездачи да минават по него?”, пита читателят ни.

По наредба на местната власт, по Главната улица, пешеходните зони и парковете, колоездачи нямат право да управляват колелетата си. Тези правила са илюстрирани дори със знаци. Оказва се обаче, че по самото съоръжение липсват такива. И в двата края на моста няма табели, забраняващи карането на колело. Тъй като моста е на концесия, задължението пада на концесионера. Друг е въпросът, че той може да даде съгласие за подобен тип предвиждане.

Правилата обаче ще важат до бившата аптека Марица, откъдето започва Главната, по която важат Общинските наредби.

За тези забрани, нарушителите могат да отнесат глоба от 30 лева.

Миналата година пък кола се придвижи из цялото съоръжение, след което падна в подлеза. Още на новотела възрастният водач преодоля високия тротоар и запраши по моста. Поради ранния час нямаше пешеходци.  Така шофьорът стигна до подлеза, където падна.

Единственият коментар на шофьора тогава бе, че: Едно време от тук се минаваше!"

Колата „паркирала” в подлеза на аптека “Марица“- първо минала през Пешеходния мост СНИМКИОще на новотела възрастният човек е преодолял високия тротоар и запрашил по моста