"Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички решения, които вземам аз на този пост да бъдат съгласувани с политически лидери. Ако това бърка нечии сметки или създава проблеми от политическо естество – не мога да ги реша аз". Това заяви пред БТВ  здравният министър проф. д-р Христо Хинков.

По думите му вече сваленият от поста директор на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров е пример за това, че болницата не е случайно място и там очевидно се преплитат интереси.

"Аз съм бил 10 г. в "Пирогов", стар пироговец съм. През последните 10-15 г "Пирогов" западна много като болница. Много лекари напуснаха. Тази болница е изключително важна за България, не може да напускат професионалисти", допълни Хинков.

Именно това било "последната капка", която го кара да смени ръководството на болницата в лицето на изп. директор д-р Валентин Димитров. Именно той бил човекът, който носи отговорност, когато става въпрос за обществени поръчки. 

Според одитния доклад Димитров е възложил 3 обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка на стойност над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването. Има и други разходи за 1 млн. 143 хил. лв., както и фактури без сключени договори и обществени поръчки. 

"Предприятието е декапилитализирало по нашите официални доклади", каза още Христо Хинков. Според него последният заем, който болницата взема, позволен от предишния министър на здравеопазването, ще създаде още по-тежка финансова ситуация в "Пирогов". 

Като отговор на Венко Сабрутев, който каза, че проверка трябва да бъде направена и в "Майчин дом", здравният министър отговори, че този случай е съвсем различен. Там ставало въпрос за "личен, морален и донякъде организационен проблем".

Още от юни месец т.г. текат проверки, които показват, че в болничното заведение сериозни нарушения, заради които да бъде отстранен директорът няма. Това са резултатите и от последната направена проверка преди по-малко от месец, завършена от прокуратурата. 

Хинков допълни, че няма да подаде оставка и че тя трябва да му бъде поискана от премиера.

 "Да не ме използва като смокинов лист и да се крие зад мен", каза депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър Костадин Ангелов,, след думите на Хинков, че махането на директора на "Пирогов" е съгласувано с него.

Във фейсбук профила си вчера Ангелов написа, че думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е "консултирано" с него са лъжа.