„За мен е чест от името на всички американци да положа венец на паметника на Васил Левски. Той е национален герой на всички българи заради неговата отдаденост  на свободата. Да живее България и българският народ!”, заяви на български език американският посланик Херо Мустафа при отбелязването на 147-години от трагичната гибел на Апостола на свободата.

Пред паметника на Левски се събраха десетки пловдивчани,областният управител, градоначалникът,  кметове, депутати и общественици. В церемонията по традиция  участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

„Васил Левски е европейски герой. Личност сравнима с най-чистите, най-си прозорливите световни умове. Васил Левски  - безсмъртният дух на човечеството. В света има над 20 паметници на Апостола.  В Куба е първият, а през 2015 година бе открит 3-метров бюст в Чикаго, САЩ. Над 130 паметниците са на Левски в България, но един от най-въздействащите и живи паметници, на който  признателните поколения на Пловдив се прекланят е дело на проф. Иван Лазаров. Апостолът е сеяч. Сеяч, който е неуморен и предан на делото. Семето на свободата кълни, а днес ние сме сеячите на своите поприща, с делата си за благоденствието на България”, заяви в словото си  Павлина Николова – зам.- председател на Общински комитет „Васил Левски“ – Пловдив.