Съдбата на кораба "Галакси лийдър“ и екипажа му са в ръцете на „Хамас“. Това съобщи говорителят на хутите Насър ад Дин Амер пред CNN.

Групировката ще реши дали да освободи плавателния съд и пленниците, казаха йеменските бунтовници. На борда има и двама българи.

„Корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение на Хамас и бригадите Ал-Касам“, каза говорителят на хутите, като добави, че текат дискусии с палестинското движение дали да бъдат освободени хората на борда. 

Товарният кораб беше отвлечен на 19 ноември миналата година. Освен от двамата българи, екипажът е съставен от 17 филипинци, 3 украинци, 2 мексиканци и румънец.
 

"Мисля, че е в интерес на хутите да се отнасят добре с тях. В крайна сметка тези хора са жертви", каза Мохамед Ал-Кади, базиран в Кайро йеменски анализатор на конфликти.

Ал-Кади предполага, че дори когато войната приключи, хутите може да не освободят заложниците веднага.

"Те не искат да правят отстъпки в момента, без да получат нещо в замяна, така че според мен е малко вероятно те да бъдат освободени, освен ако не се организира по-голяма сделка на международно ниво по отношение на Газа или дори със самите хути", подчерта експертът.