Пълни торби със зарзават, навалица от пазаруващи и изпразнени сергии – това можеше да се види днес следобед по пловдивските пазари. Обичайно най-много хора имаше на Събота пазара в Кючук Париж. Всеки бързаше да се запаси със зелен лук и марули, домати и краставици. В чантите на пловдивчани се забелязваха и пресните картофи, родно производство, както и трайни плодове.  Ягодите за 6 лева кутията също бяха сред желаните асортименти.

Не липсваше и хаос. Всеки се блъскаше в бързината да напазарува или да не изпусне зарзавата. Забелязаха се обаче и редица празни сергии. Припомняме, че днес е последният работен ден за кооперативните пазари и цветни борси.

Според първоначалната заповед обектите трябваше да бъдат затворени днес, но вчера здравния министър Кирил Ананиев издаде нова заповед. Така те ще бъдат затворени единствено в периода от 17 до 19 април включително.  

 

Празни маси можеха да се видят и на пазара до Гребната база. Там липсваше навалица от желаещи да се запасят със салата и плодове. Още в ранния следобед търговците започнаха да прибират стоката си в кашони.

В същото време през целия ден опашки се извиваха пред магазините. Голямото пазаруване за Великден започна още от днес, а пикът на запасяването се очаква в петък и събота. Репортерска проверка констатира, че пред големите вериги почти цел ден хора с колички чакат да бъдат допуснати до търговските обекти. На места  опашките стигат до 200 метра.

Върволица от чакащи се наблюдаваха и по малките квартални магазинчета.

На места, където имаше струпване на хора, имаше и полицейско присъствие. В центъра на Пловдив, пред ТЦ „Гранд” униформени следяха за ред и правиха забележки на хората, които не спазват нужната дистанция. Служителите на МВР следяха и за маски сред хората. Наложи се дори чрез мегафон, клиентите на магазина да спазват противоепидемичните мерки.

Сериозно полицейско присъствие ще има през следващите четири почивни дни. По пътищата, КПП-тата, в кварталите, около магазини и аптеки, целият наличен състав на МВР ще следи за спазване на реда и заповедите на Министерството на здравеопазването.