Политическите престрелки продължават и на екотема. Бившите управляващи от ГЕРБ направиха извънредно изявление във Варна заради кризата със заседналия кораб край Камен бряг.

Опасенията от екокатасрофа остават. На този етап взетите проби от Басейнова дирекция не са готови. Корабът е наклонен наляво, но все още не е ясно каква е причината за това.

„Хората са притеснени за своя поминък и за това престъпно бездействие на служебното правителство на президента Радев. Трябва да се отпуснат средства на Морска администрация, за да си свърши работата и да се направи план как корабът да бъде разтоварен, преди той да създаде по-голяма екологична катастрофа”, заяви Деница Сачева.

„Независимо от това дали собственикът иска да направи нещо или не, държавата трябва да се намеси. Смятам, че досега правителството трябваше да реши да направи нещо по въпроса - да се събере, да създаде кризисен щаб, в който да се вземат мерки”, каза Пламен Манушев.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев излезе със своя позиция по казуса. „Вече 5 дни и в момента отговорни за изтеглянето на кораба са корабособственикът и застрахователят. При липса на действие от тяхна страна, е необходимо Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да се намеси и да проведе спасителна операция, като след това представи сметката на корабособственика”, се казва в нея.

„От 20 септември до днес регионалните структури на МОСВ са на мястото на инцидента, провеждат пробонабиране на морската вода в непосредствена близост до заседналия кораб и имат готовност за съдействие с оглед да не се допусне замърсяване на морската среда при провеждането на спасителни действия”, добави той.

 

Потърсихме и позицията на президентството, но от "Дондуков" 2 отказаха коментар по темата.