Национален протест на фирмите в транспорта ще парализира България за два часа във вторник. От 10 до 12 часа ще бъдат блокирани ключови кръстовища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич. Протести ще има и на граничните пунктове Капитан Андреево и Дунав мост 2. Междуградският превоз също няма да се движи в ​този часови интервал. Това обявиха днес представители на автобусни и транспортни фирми, таксиметрови компании и заведения.

„Протестът е икономически, а не политически“, подчерта Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Един от основните проблеми на бранша е „шоковият скок на цените на горивата“ и по тази причина те настояват за компенсации. Превозвачите искат още актуализация на мярката „60 на 40“ при спад на оборота от 20%.

В интерес на истината за финансово подпомагане на автобусните превозвачи в държавния бюджет бяха предвидени 40 милиона лева. Заради процедурни стъпки обаче помощта ще стигне до бенефициентите най-рано около Коледа. Фирмите обаче са убедени, че дотогава ще фалират.

Превозвачите са гневни и заради лошите пътища. Според председателя на Българското обединение на шофьорите Христо Радков все още няма осигурени средства за зимно почистване на пътищата, а сезонът за ремонти е изпуснат заради спрените плащания. Това ще доведе до увеличаване броя на катастрофите и съответно на ранените и  загиналите, вещаят от Обединението.

В 2-часовата блокада ще се включат още  таксиметровите фирми и заведенията, които пък роптаят срещу вечерния час на ресторантите и затворените нощни барове. Заради това оборотите на жълтите коли са наполовина. Таксиджиите имат и още един проблем – те са изцяло самоосигуряващи се. Мерките, които администрацията е заложила като подкрепа за работодатели, при нас не работят, каза шефът на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков.

 „Протестът има предупредителен характер, затова е толкова кратък. Ако гласът ни не бъде чут, след 25 октомври всички частни автобусни линии ще спрат, защото ще фалираме“, обобщи Магдалена Милтенова.