Две обществени поръчки за 2,8 млн. лв. е спечелила от район “Подуяне” фирмата “Арт Елит” ЕООД, чийто представител е предал подкупа от 10 хил. лв. на юрисконсултката Лилия Геринска, показа проверка на “24 часа”. Освен това само през последните два месеца “Арт Елит” ЕООД е кандидатствала за саниране и строителство с пари от бюджета в няколко други района на София и градове в страната, а общата сума на проектите е над 10 млн. лв.

Лилия Геринска беше арестувана във вторник, докато упълномощеният представител на “Арт Елит” ЕООД Георги Карагьозов ѝ предава парите в “Овча купел” като благодарност, че дружеството е класирано на първо място в обществена поръчка за 2,5 млн. лв. за саниране на блокове по програмата на правителството за енергийна ефективност на сградите. Поръчката е от 2017 г. и се обжалва в КЗК.

Другият договор на “Арт Елит” е за ремонт на алеи и детски площадки до училище в кв. “Хаджи Димитър” от 2016 г. И по двата договора основно действащо лице е юрисконсултката Лилия Геринска. Освен това “Арт Елит” е била в процедура за ремонт и на други детски площадки. Освен в район “Подуяне” “Арт Елит” е един от кандидатите са саниране на голям блок ЕПК в Зона Б-19 на район “Възраждане”, показват документи от Столичната община. През април е кандидатствала за строеж на административна сграда и в кв. “Лозенец” за 120 хил. лв. Преди три седмици участва и в процедура за ремонт на дом за настаняване на бежанци с възложител МВР. Фирмата “Арт Елит” ЕООД е собственост на 40-годишния Васил Янков от село Меникьово до Белово. Дружеството е регистрирано в края на 2015 г. и няколко месеца по-късно започва да печели обществени поръчки, без да има опит в строителството.

Васил Янков обаче е само подставено лице, твърди източник на “24 часа” от разследването срещу Лилия Геринска. Човекът, който е движил дейността на “Арт Елит” с пълномощно от Янков, е Георги Карагьозов - мъжът, който е предал подкупа. “24 часа” го потърси на мобилния му телефон, но мъжът отсреща отрече да е Карагьозов. Телефонът на Васил Янков, посочен за връзка с него по договорите с район “Подуяне”, е изключен.

Георги Карагьозов е познат в строителните среди, но и в политиката. Бил е водач на листата на “Евророма” за общински съветници в Долна баня на местните избори през 2007 г. Неслучайно “Арт Елит” ЕООД, на която той е пълномощник, печели наскоро обществена поръчка за саниране на блокове и там. Стойността на поръчката е 400 хил. лв. Георги Карагьозов има на свое име и други строителни фирми, които също работят по обществени поръчки. Той не е обвинен, както юрисконсултката Лилия Геринска. В петък тя беше издирвана цял ден от разследващите, ден след като съдът я пусна с парична гаранция от 1000 лв.