Законодателни и организационни промени, които да ограничат войната по пътищата, бяха обсъдени на поредна среща между роднини на загинали в катастрофи, експерти и магистрати. Тя беше по инициатива на Софийската градска прокуратура, а участниците в нея заявиха готовност до есента да предложат конкретни мерки на вниманието на депутатите от 50-ото Народно събрание. 

Изразявайки очакванията си народните представители да направят необходимите законодателни промени, градският прокурор на София Илияна Кирилова нарече бездействието им досега "меко казано безотговорно": 

"Безобразно е да се създават всякакви комисии, да се творят всякакви неща и в същото време нещо, което седи на дневен ред - започвам да си мисля, че някой го използва за своя пропаганда, да няма мерки по тези въпроси, да няма представители от самия парламент, които да повдигат тези въпроси".

Софийската градска прокуратура предлага престоят в ареста на заподозрян при катастрофа, когато има и загинали, да се увеличи от 2 на 8 месеца. Държавното обвинение предложи още да се събират трафични данни от мобилни оператори, когато има катастрофи с причинена смърт, както и да се обсъди въпросът за използване на дронове.

Министерството на правосъдието обяви, че подготвя промени в работата на вещите лица, за да не се чакат експертизи с месеци. Спорен въпрос остава мярката за неотклонение на заподозрени при пътни инциденти със смърт.

„Мярката за неотклонение, която ние предлагаме да не е 2 месеца в случаите, когато има смъртни случаи. Някои от организациите и ведомствата, до които изпратихме това наше предложение, са застъпили становището, че мярката за неотклонение не е задължителна, че трябва индивидуално да се подхожда", каза софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

В кръглата се включиха представители на сдружение „Ангели на пътя", на Асоциация на пострадалите при катастрофи, експерти.

„Искаме също така, когато бъдат хванати преди да направят ПТП пияни или дрогирани на пътя, да дават обществено полезен труд в болниците, в моргите, в други заведения, за да видят какво причиняват. Ние няма да се откажем. Ще се борим докрай", коментира Петя Иванова от сдружение „Ангели на пътя".