Две жени на 53 и 43-годишна възраст засега са в неизвестност при взрива в цеха в завод "Арсенал". Все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките, тъй като съществува опасност от вторичен взрив. Това заяви пред медиите Тодор Деянов, апелативен прокурор на град Пловдив.

В момента пътува група от специализиран отряд за борба с тероризма, които ще обезопасят периметъра и ще ръководят операцията по разчистване на останките и търсене на двете жени.

По време на брифинга отрекоха категоричност в това жертвите да са три. Не се знае дали жените са живи или са починали. Вероятно те са под отломките - затрупани. Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на 55-годишен мъж - един от тримата работници в цеха. Цехът е тотално разрушен, каза Деянов. Пострадала е и жена на 43 години, която се е намирала в близост до цеха. Тя е с черепно-мозъчна травма и е транспортирана в болница.

Взрив в завод „Арсенал": Три жертви, има пострадалиНа място има полицейски екипи, пожарни, както и няколко линейки

Инцидентът е станал около 11.06 часа днес. Сигналът на тел. 112 е подаде в 11.13 часа на тел. Образувано е незабавно досъдебно производство, което се наблюдава от окръжна прокуратура Стара Загора. Разпитан е началник смяна на цеха.

Все още е не е ясно как е станал взрива. Деянов каза, че се дължи на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасност на труда. Смяната е започнала в 7.40 и предстои разследване кои правила са нарушени.

В цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинни ефекти. Не става вещества за бойно предназначение, а по-скоро от рода на фойерверките.

На съседните сгради при взрива има счупени стъкла.

Окръжният прокурор Дичо Атанасов заяви, че разследването ще се провежда от Национална следствена служба. Предприети са действия за уведомяване на близките. Хората са от Казанлък и околностите. На този етап не е ясно с какъв стаж са.

"Вероятно е човешка грешка, защото това е рисково производство и ако се изпълняват всички технологични изисквания, това не би последвало", каза Атанасов.

В "Арсенал" засега не са на лице основания за спиране на работата.

На място веднага са реагирали два екипа на пожарната. Имало е възпламеняване с детонация. Пожар като горене не е имало, казаха от пожарната, но потвърдиха, че опасност за последващите действия все още има.

Случая коментира и министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Успях да се свържа по телефона със собственика на "Арсенал", предложили сме пълна помощ, която министерството може да предложи. Прекалено е рано да се говори за причините, в момента всички усилия са насочени към това да се справят с последствията".