Двама мъже са извършвали незаконните иманярски разкопки край пазарджишкото село Црънча. Те са установени и задържани от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик.

Разследването бе проведено след получен сигнал от хора от селото, извършващи туристически преход в гората.

Единият от задържаните е 30-годишен от съседното село Дебръщица и 33-годишен от септемврийското село Бошуля. При извършените огледи в района на местността органите на реда са открили множество инструменти – лопати, кирки, брадви, лостове, части от керамични и каменни съдове, старинни монети.

В къщата на на мъжа от Дебръщица е била открита и незаконно притежавана самоделна пушка със сгъваем приклад и два металдетектора. Намерените веществени доказателства са иззети, а „дуото“ е задържано в ареста на РУ-Пазарджик за срок от 24 часа. По случая се води полицейско производство под наблюдението на прокуратурата. 

Припомняме, че црънчани спасиха археологическите артефакти и осуетиха иманярския грабеж в местността „Градището“, което се намира на около 6 км от село Црънча. 

По време на туристическия поход те забелязали незаконни разкопки, като установили, че иманярите може би са наблизо, тъй като пръстта още била мокра. Хората смятат, че те са се укрили, защото са чули, че има някой в гората, след което незабавно подали сигнал в полицейското управление в Пазарджик.

Млади момчета от селото са се заели с нелеката задача да свалят ценните артефакти невредими до селото.В момента, местността Градището е осеяна с големи ровове, причинени от иманяри, търсещи злато. Най-вероятно те са копаели там от доста време, като се има предвид, че са намерени и провизии. В пригодено дървено шкафче имало храна, шоколади, безалкохолни и енергийни напитки. Към него имало и надпис "Почерпи се, но не чупи".

С изясняването на случая се заели служителите от сектор „Криминална полиция“ подпомогнати от полицейски и младши-полицейски инспектори обслужващи района. 

Црънчани спасиха древни находки, осуетиха иманярски грабежЖителите на селото благодариха на Делян Пеевски за голямото дарение и това, че спря продажбата на гората им