В инфекциозното отделение на болницата в Бяла Слатина са приети двама души със съмнение за коронавирус, съобщи директорът на болницата Николай Димов. Засега още не е потвърдено, че двамата са заразени с този грипен вирус. Взети са им проби, които са изпратени за изследване, пише 24 часа. 

Пациентите обаче не са били прегледани от личните им лекари преди да бъдат изпратени за настаняване в болницата. Шефът на белослатинската болница поиска помощ от на областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, тъй като в здравното заведение недостига медицинския персонал, а съществуващия няма да може да се справи в кризисна ситуация.

В цялата Врачанска област над 150 души от област Враца вече са подложени на домашна карантина заради коронавируса, казаха от регионалната здравна инспекция. Общо 9 проби за коронавирус от Враца са изпратени за изследване, 2 от тях са от тубдиспансера във Враца. Други 4 проби са взети от реанимацията и детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ но все още няма получени резултати от изпратените проби.

Заради регистрираните случаи на корона вирус на територията на България и заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, кметът на Враца Калин Каменов издаде заповед, с която се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число и кина, спортните събития ще се провеждат без публика.

Инфекциозното отделение във врачанската болница не работи от години и досега болните се препращаха към други здравни заведения. Заради кризисната ситуация до три дни във Враца ще бъде отворено отново инфекциозно отделение, което ще се помещава в корпуса на центъра за кожно-венерически заболявания, съобщи шефа на МБАЛ „Христо Ботев“ Петър Керемедчиев.

Изборът новото инфекциозно отделение да се помещава именно в сградата на кожното е, че е самостоятелна и може лесно да бъде изолирана при съмнение за пациенти с коронавирус. Проблемът според Керемедчиев е не осигуряването на база, а фактът, че има на разположение има само двама епидемиолози и трима инфекционисти, които са в пенсионна възраст.