С песни, танци и поезия десетки възрастни пловдивчани отбелязаха днес Международния ден на възрастните хора. Тържеството се проведе в двора на Многофункционален социален център на БЧК, а в инициативата се включиха редица доброволци. Наред със забавленията, пенсионерите направиха и проверка на здравето си, като примериха кръвното си налягане и кръвната захар. По време на тържеството се проведе и кампанията „SOS! Здраве!”, която е част от проекта „Мобилни социални екипи”.  В проекта  участие взимат Община Пловдив, БЧК, УМБАЛ „Свети Георги” и компания Трафик.

“Дълги години съм била доброволка, помагала съм на стотици хора, но сега аз имам нужда от помощ”, това разказа 82-годишната Лиляна Василева, която от години живее сама. Възрастната жена се включи в проекта „Мобилни социални екипи” и искрено се зарадва, че вече има някой, който да се грижи за нея.

Жената не е единичен случай, много често възрастните хора остават сами и няма кой да се грижи за тях. По време на тържеството, обаче на лицата на възрастните хора грейнаха усмивки. Пенсионерите се насладиха на музикалната програма, а за финал извиха дълго хоро.

Подобен проект вече е реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”, но за първи път в областен град стартира такава услуга. Община Пловдив е първата голяма община, която се ангажира да приложи модела.

За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Обособен е кол център, който ще бъде на разположение на гражданите 24 часа в денонощието. В социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства желаещите да се включат в програмата могат да получат цялата необходима информация.

Всеки от потребителите ще има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

В специалните мобилни екипи ще има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.