Почетните консули ще имат 3 месеца, за да върнат червените дипломатически номера и да получат нормална регистрация за автомобилите си.

Това предвижда проект на наредба на министъра на външните работи Даниел Митов и вицепремиера Румяна Бъчварова, научи в. “24 часа”. Днес тя ще бъде представена на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица нареди орязване на привилегиите на почетните консули.

Ще бъде ограничен и до един автомобилът, който може да се ползва за дипломатически нужди, предвижда проектът на наредба. В момента имало почетни консули, които ползвали червени номера на по 4-5 коли.

Бизнесмените, каквито са повечето от почетните консули на чужди държави у нас, вече няма да могат да ползват офисите си като дипломатически мисии, предвижда пък друга наредба, която ще бъде подписана от Митов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Консулските дела ще трябва да се извършват в отделно помещение, предвиждат текстовете в нея. Ако не могат да наемат отделен офис, почетните консули ще трябва поне да обособят отделна стая, която да служи за консулство и в нея да се съхраняват дипломатическите книжа.

Тази промяна се прави заради освобождаването от ДДС на стоки и услуги, които се ползват за дипломатически нужди. Според българското правителство сегашният режим давал възможност бизнесмените да искат възстановяване на данъка за стоки и услуги, които реално не се ползвали от почетния консул за дипломатически нужди, а за собствения му бизнес.

64 са в момента българите, които са почетни консули на чужди държави според списък на МВнР. Под тепетата има редица почетни консули на големи и малки държави. Повечето от тях обаче не се ползват с никакви привилегии. Единствените двама, които са сложили червени номера на кортежите са именно Гергов и Димитър Георгиев. Дори и да бъдат взети техните дипломатически номера, физическата им охрана е лицензирана и с промените тя няма да бъде засегната,ако имат такава.

Друг заможен пловдивчанин – Владо Кисьов, който е почетен консул на Екваториална Гвинея, не се движи нито с червени номера, нито с ескорт. Той е общински съветник и никога досега не отивал на събития с охрана.

Други консули под тепетата също не могат да се откроят с нещо на пръв поглед. Повечето от тях са доста заможни, но също не са се възползвали от дипломатическите номера. Сред тях са Веселин Чипев, който представлява Молдова у нас. Трендафил Трендафилов на Казахстан, Марияна Чолакова на Германия,  Ехазар Узунян на Армения и Теофана Брадинска-Ангелова на Франция.

Кои са почетните консули в Пловдив ТУК

TNS.bg