Софийският районен потвърди заповедта за арест на журналиста Димитър Стоянов. Очаква се той да бъде освободен до часове.

Стоянов бе задържан вчера, след като служител на НАП подал сигнал в полицията, че журналистът го е заплашил с пистолет. Димитър Стоянов беше доведен от Пето районно управление в СРС с белезници. Защитата поиска заповедта за задържане да бъде отменена.

В съдебната зала Димитър Стоянов разказа собствената си версия за случилото се. По думите му той е бил нападнат около 17 часа вчера без причина от непознат мъж. Първо с обидни думи, а след това опитал да удари журналиста. Ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата на Димитър Стоянов. Тогава той извадил законно притежавания си пистолет и отправил предупреждение. В залата стана ясно, че на Стоянов са направени тестове за наркотици и алкохол, които са отрицателни. На данъчния служител такива тестове не са били направени.

От прокуратурата твърдят, че има данни , че Стоянов е хвърлил предмет по служителя на НАП, след това е имало размяна на удари. Малко след това е бил изваден пистолетът.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов също реагира на случилото се. В позиция, изпратена до медиите той призовава за нулева толерантност към агресията и призовава случая да не се политизира. Спецов заявява, че стои твърдо зад служителите си и напомня, че дейността на агенцията е част от националната сигурност и недопустимо служителите й да стават обект на заплахи, пише БНТ. 

Задържаха журналиста Димитър Стоянов, заплашил данъчен с оръжие

Румен Спецов защити служителите на НАП, след като Димитър Стоянов заплаши с оръжиеКонфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър СтояновСпоред асоциацията показването на видеото нарушава презумпцията за невинност на задържания

 

 

 

 

 

Снимка: БНТ