Оферти за ваксиниране наужким, срещу което се получава истински сертификат циркулират в различни фейсбук групи.

Лекари неофициално дори посочват цена на тази нова “услуга” - документът, че имунизацията е с “Янсен”, струвал 400 лева, а с “Модерна” и “Пфайзер” - 500 лева.

Мотивите на фалшиво ваксинираните били различни - от пътувания за държави с по-строги мерки, където имунизацията дава възможности за нормален живот, през недоверие към ефекта на препаратите.

Завоалирани запитвания дали наистина може да се постави наужким ваксина - т.е. препаратът да не влезе в организма, но дозата да се води приложена и да се генерира сертификат за това, получили и топлекари, съобщава "24 часа".

Целият лекарски съюз обаче се разграничават категорично от подобни действия, като призовават контролните органи да се активират и да пресекат това.

“Това за мен е криминално престъпление, опорочава целия ваксинационнен процес, заблуждава статистиката и всеки, който го хванат, трябва да понесе отговорност пред закона”, каза д-р Брънзалов, помолен за коментар дали знае подробности как се организира подобна дейност.

До него достоверна информация не е достигала, но е категоричен, че ако разбере за конкретен колега, който го прави, лично ще подаде сигнал до разследващите. Според лекаря обаче е важно отговорност да понесе и този, който се е възползвал да получи документ по този начин.

Лекарският съюз излезе и с нарочна декларация на 72-ия си събор в събота. В документа се призовават контролните органи в държавата да предприемат мерки и да пресекат незаконните практики за издаване на фалшиви ваксинационни сертификати. Лекарите настояват още наказание да има и за този, който ползва неистински документ.

“Използването на фалшиви документи за ваксинация поставя в риск здравето на цялото общество и слага петно върху страната ни. Документът не спасява живот!”, заявяват те в декларацията си.

“Това е нещо много опасно, което би поставило държавата в карантина от останалите европейски страни, ако продължим по същия начин. Затова на 72-ия събор на БЛС ние категорично се разграничихме от тези колеги и настояваме да се вземат спешни мерки да бъдат установени и прекратени подобни практики и всеки да получи справедливо възмездие - както този, който е решил да ползва такъв сертификат, така и този, който го издава, защото такъв документ води до заблуда и изкривява статистиката”, коментира след събора преизбраният за председател д-р Иван Маджаров.

В декларацията си лекарите призовават българите да се ваксинират.

“България навлиза в пика на 4-ата вълна на ковид епидемията и единственият известен засега начин да се защитим е ваксината. Призоваваме тези, които още не са го направили, да не се колебаят. Нека да се защитим от коварната болест, която отне близо 20 хил. човешки живота, от които над 120 на медици. Ние, лекарите, вече дадохме пример и над 70% от нас се ваксинираха. Заедно с преболедувалите колеги защитените медици сме около 90 на сто. Всичко това направихме и в интерес на пациентите и на тяхното здраве”, посочват те.

За периода от 1 март до 14 септември са починали общо 9494 души с COVID-19, от които 64, или само 0,67%, са били със завършен ваксинационен курс. А от влезлите в болница с ваксина са 7,2%.

Томбола, с която да стимулира хората да се ваксинират, организира здравното министерство. Новината за това съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова, като допълни, че така не се обезсмисляло въвеждането на ваучери. Колегите ѝ от МЗ се свързали с мобилни оператори за таблети и часовници, които да печелят ваксинираните.