„Светът няма да бъде разрушен от тези, които вършат зло, а от тези, които ги наблюдават, без да вършат нищо”, „Не на тормоза, но не за ден”, „За приятелството всеки ден трябва да се борим”, „Истинският приятел е не този, който ти трие сълзите, а който не ти дава повод да плачеш”, „Ние сме по-добри без тормоз”. Това бяха част от посланията, които учениците от СУ „Никола Вапцаров” отправиха в днешния Ден на розовата фланелка. И по този начин децата от школото, в което е учил легендата на българския футбол Христо Стоичков, казаха "Не на насилието".

Инициативата се организира за трета поредна година в последната сряда на февруари. В 10.30 часа учениците се събраха заедно, като всеки имаше по нещо розово по себе си – тениска, шал, панделка или гривна. По един представител от клас прочете посланието на съучениците си за любов, благодарност и приятелство към останалите. След което децата хапнаха розови сладки, които поднесоха един на друг с добра дума. Почерпиха и гостите - инспектор Стоянка Гръблева от Детска педагогическа стая към 3 РПУ и Красимир Лойков от "Образование за демокрация".

„Ние сме позитивно настроени и смятаме, че чрез позитивни послания можем да постигнем повече”, посочи пред TrafficNews.bg педагогическият съветник Антония Топич. Според нейните наблюдения децата в училище си помагат едно на друго. „Имаме ученици със специални образователни потребности, които се повлияват много добре. Останалите ги приемат прекрасно, помагат им в междучасията и това способства развитието им”, допълни педагогическият съветник.