Първото в България официално представяне на мащабния енциклопедичен труд  „Partitura mundi“ („Партитура на света: Графична хронология на историческото и културно развитие на света” ) на архитект Димитър Върбанов се състоя тази вечер във Велико Търново.

Да почетат уникалното дело на покойния главен архитект на Велико Търново дойдоха десетки негови бивши колеги, съмишленици, както и архитекти, инженери, интелектуалци, университетски преподаватели, музейни работници, представители на обществени организации и институции, журналисти. В официалната програма се включиха и възпитаници на Детската музикална школа към Младежкия дом.

Символични домакини в заседателната зала на Общинския съвет бяха неговите наследници- синовете му Дарин и Веселин Върбанови, и неговия внук Димитър Върбанов. Тук бяха и членове на Инициативния комитет “Партитура на света”, част от които разказаха спомени за видния наш съгражданин.

Partitura mundi е мащабен и дългогодишен труд на покойния главен архитект на Велико Търново, който няма аналог в световната литература,  история и културология. Той е написан в периода от 1974 до 1982 година, но технологията по това време не е позволявала печата на такава уникална по замисъл и вид енциклопедия. Неговият автор е архитект,  но и цял живот изкушен от музиката, работи като заместващ цигулар във великотърновския театър и като помощник на диригента на хор “Царевец” маестро Върбан Рангелов. Освен това арх. Върбанов се интересува от историческата наука, от култура и археология.

В завършения си вид изследването обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на 20 век.

Освен като съдържание, мащабното изследване е изпълнено без аналог и като форма, и структура. Арх. Върбанов е изобразил уникална карта, която се състои от 12 части, на които графично в линейно измерение е представена историята на света. Картата е едновременно разработена в политически, културен и археологически аспект. 

40 години след като завършва мащабното си изследване, без аналог в света, трудът на арх. Върбанов излезе за пръв път от печат в тираж от 100 броя.

Тази вечер неговите наследници и Инициативният комитет организираха и представянето на „Partitura mundi“.

Проявата бе открита с концерт на младите таланти от Музикалната школа при Младежки дом- Велико Търново.

“Това събитие търпеливо изчака дългите 40 години, за да се появи на бял свят”, се обърна към присъстващите Дарин Върбанов. Той представи и бележки на своя баща, написани през 1979 година, които илюстрират идеята му да създаде подобна карта на историческото и културно развитие на света в хронологичен порядък.

Дарин Върбанов се върна в далечната 1979 година, през февруари, когато неговият баща се среща с тогавашния министър на културата проф. Александър Фол, който приел радушно идеята и предложил да бъде издадена енциклопедия.”Спомням си, че излизайки от тази среща, баща ми беше обнадежден и ентусиазиран, но всъщност издаване на книгата не се случи през следващите години заради технически причини и заради фактори като “завист”, “интригантство”, “псевдоакадемизъм” и “желание за лично облагодетелстване”, допълни той. Арх. Върбанов не дочакал да види приживе своя мащабен изследователски труд. С реализацията на идеята се заели неговите синове с подкрепата на инж. Юлиян Симеонов, специалист по реклама и предпечат, и заедно направили опит да издадат труда.

Присъстващите в залата видяха и документален филм на Българска национална телевизия от 1987 година, в който арх. Димитър Върбанов представя своя труд.

Неговият приятел и съмишленик, адвокат Йордан Минчев си спомни с умиление за делото и живота на архитекта. “Признавам, че съм развълнуван и че за мен е чест да бъда част от Инициативния комитет”, добави 91-годишният Минчев, който тази година получи Гран при за правосъдие.

Депутатът доц. Милен Михов подчерта, че присъства на събитието като историк и преподавател по история. Той сподели, че е впечатлен, че архитектът е приемал историята като “полифония”. По думите му, този труд е станал възможен поради това, че Димитър Върбанов е съчетавал три основни качества – като професионален архитект, добър музикант и запален историк.

Друг член на Инициативния комитет – бившият апелативен прокурор Борис Миновски заяви: “Има нещо символично, че преди коледните празници, преди Рождество, се състоя представянето. Лично за мен авторът се “прероди”в нов човек преди Рождество, днес пред мен се появи една широкомащабна и поливалентна личност!” Миновски добави, че е познавал арх. Върбанов като много скромен и земен човек, каквито са “великите личности”. Той си спомни и че често архитектът е идвал на репетициите на хор “Царевец” като помощник на диригента маестро Върбан Рангелов.

Да стане част от Инициативния комитет получи покана и великотърновската общественичка и председател на сдружение “Свети Иван Рилски” Благовеста Факирова.

Тя също разказа спомени от времето, когато е работила с арх. Върбанов в Окръжния съвет във Велико Търново. Незабравим за нея и колегите й от отдела ще остане “Виенски валс” от Щраус, който Димитър Върбанов изпълнил на цигулка пред българската общност във Виена по време на концерт. “Спомням си някои негови думи като “Музиката е един добър мехлем за здравето на всеки човек”, а към нас в отдела се обръщаше – “Младост, мъдрост и величие”, разказа още тя.

Факирова заяви готовност да помага с всички сили в комитета за продължаване на проекта “Партитура на света”.

В заключение внукът на автора Димитър Върбанов благодари на всички присъстващи, уважили събитието, и съобщи, че следващата стъпка по проекта е дигитализация на колосалния труд в превод на няколко езика. Той допълни, че енциклопедии ще бъдат подарени на ВТУ и НБ “П.Р. Славейков”, както и че там ще бъдат направени представяния за студенти и читатели. Част от първия тираж наследниците ще дарят на библиотеки, институции и културни центрове.

След края на събитието присъстващите имаха възможност да разгледат отблизо луксозното издание на енциклопедичния труд и да изпият по чаша вино.