Десетки българи са заплашени със съд и тежки присъди в Гърция само заради това, че не са сменили собствеността на автомобила си.

Няколко наши сънародници са подали сигнал, че са арестувани в Гърция и обвинени за трафик на хора. Всъщност трафикът бил извършван с коли, които те притежавали преди години. Продали ги и имали документи за сделката. Новите собственици обаче така и не прехвърлили собствеността.

Така под ударите на закона в южната ни съседка на практика може да попадне всеки българин, който не е сменил собствеността на колата си. За това четири институции се заеха със задачата да решат този проблем.

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова външният министър Екатерина Захариева след работна среща с омбудсмана Мая Манолова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов.

Към нейния призив се присъединиха и министър Радев, и заместник-министър Стоянов. 

Захариева посочи, че въпросът е поставен на възможно най-високо ниво.

Срещаме разбиране от страна на гръцката изпълнителна власт, надявам се да получим такова и от тяхната независима съдебна система и прокуратура”, отбеляза Захариева.