Първо заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати ще положат клетва. Най-вероятно почетен председател ще бъде Силви Кирилов от "Има такъв народ", който е най-възрастният народен представител.

След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента - процедура, която в 49-ия парламент продължи цяла седмица. След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно. Според Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. От ПП-ДБ и БСП вече заявиха, че няма да я подкрепят.

Борисов: Към днешна дата съставяне на правителство не е възможноЛидерът на ГЕРБ ще предложи Рая Назарян за председател на НС

Топ 5 от общо 31 избиратели района в страната, продължава с Варна, която излъчва 16 депутати,  Бургас, другите два софийски района и Пловдив-град пък, ще бъдат представлявани в парламента от между 14 и 12 души.

Най-малко мандати – по 4, получават една трета от избирателните райони. Това са Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Избирателните райони, чиито представители ще бъдат разпределени най-равномерно в парламента, са Велико Търново и Плевен. Те излъчват депутати от всичките 7 партии и коалиции – по един или двама души.

Най-неравномерно разпределени пък, са избранниците на Кърджали. Всичките им мандати – общо 5 на брой, ще бъдат запълнени от депутати на ДПС.

Рекорда за най-много депутати от една партия или коалиция, излъчени от един район, държи 23 МИР София, който ще изпрати в Народното събрание 7 представители на ПП-ДБ.
 

Мъжете депутати ще бъдат 176, като те са се преборили с конкуренция от над 4 000 други мъже. Жените ще са значително по-малко – едва 64. Те пък са избрани измежду над 1800 кандидати от женски пол.

По професия в 50-ото Народно събрание ще влязат най-много икономисти, юристи, финансисти и инженери. Сред новите 240 ще има още треньор по латиноамерикански танци, бивш таксиметров шофьор, мениджър в една от водещите световни авиокомпании, ръководител на фолклорен ансамбъл, както и депутат, доскоро работил в семейния... рок бар.

Най-възрастният народен представител ще бъде Силви Кирилов от ИТН. 73-годишният лекар-уролог няма да бъде депутат за пръв път, като веднъж по Конституция, той вече имаше ангажимента да открие първо заседание в качеството си на най-възрастен депутат. Това се случи на 3 декември 2021 година, като така даде старт на 47-ото Народно събрание. Разликата между него и най-младия му колега, е почти 50 години. Неговото име е Георги Кръстев и той е представител на ГЕРБ-СДС. 24-годишният областен координатор на партията в Русе, е с опит като депутат и вече беше най-младият сред своите колеги и в предходния парламент.

Без никаква конкуренция се оказва и Рамадан Аталай от ДПС, който днес ще започне своя мандат номер 13. Той започва работа като депутат още в първото Народно събрание след падането на режима и никога след това не е оставал извън парламента. След него се нареждат още двама представители на ДПС, които имат зад гърба си само с един мандат по-малко. Това са Йордан Цонев и Джевдет Чакъров.