Този вариант на вируса е доста по-заразен и по-лесно се предава от децата. Децата от 1 до 4 клас и децата в детските градини ще могат да ходят без маски, ако училището се намира в безопасната зелена зона /под 100 на 100 000 заболеваемост/. Това ще става по предложение и с разрешение на Педагогическия съвет на съответното училище. Ако обаче училището се намира в оранжева, червена и тъмночервена зона и децата от 1 до 4 клас децата ще ходят с маски. Педагогическия и непедагогическия персонал ще е задължен да слага маски, дори и учителите са да ваксинирани. Това се прави, тъй като има данни, че ваксинираните могат да бъдат преносители, обясни министърът на образованието Николай Денков.  Границата на болните ученици, при която ще се премине в дистанционно обучение, няма да е първоначално обявената 15% заболели, а 10%, обобщи той.

Министърът заяви, че ще направят всичко възможно децата от 1 до 4 клас да бъдат максимално в училище. "Само тези, които са в тъмночервената зона ще учат дистанционно", каза Денков. . 

При повече отсъстващи деца ще могат да се правят сборни паралелки от деца от един и същи клас, но това важи само за червената зона, за да не се прекъсва обучението. 

Едно от основните предимства на този модел е , че дава голяма гъвкавост спрямо ситуацията в различните градове. 

"Ще се опитаме първокласниците да посрещнат първия учебен ден в двора на училището. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците, докато миналата година е било 38%.  Графиците ще бъдат съобразени със спецификата на училището" каза Денков.