Премиерът Николай Денков е разговарял с външния министър Мария Габриел вчера и двамата са готови за преговори относно състава на Министерския съвет след ротацията.

Следващия понеделник Мария Габриел ще е готова с оценката на изпълненото от кабинета досега.

"Ще имаме възможност като се върне от пътуване, да обсъдим състава на Министерския съвет, след което да продължим дискусията с лидерите".

Когато се влезе в преговори, ще се обсъдят различни варианти и се търси подходящо решение за всички, посочи Денков. По думите му в предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси

"Предлагат се ясни механизми, по които да се подберат хора с качества и същевременно да е ясно кой носи политическата отговорност. Това не е търговия, а за публични и прозрачни процеси".

До момента Денков и Габриел са запазили добрия тон помежду си и това трябва да продължи, стана ясно от думите на премиера.

"За да съществува правителство и парламент: то трябва да изпълнява това, за което сме се разбрали в програмата".

Управленската програма е до края на 2024 г., и е естествено тя да бъде обновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да могат да я изпълнят, коментира още премиерът. Според него основните трудности ще бъдат в Народното събрание. Определи размяната на реплики в парламента като "очевидно разбирателство между ГЕРБ и ДПС" и посочи, че от тези две партии зависи сали ще отидем на нови избори.

Николай Денков отказа да коментира извикването на руския посланик Митрофанова във Външно министерство. По отношение на Украйна заяви, че подкрепата трябва да продължи.

"Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички ние познаваме в България. Ако Украйна загуби опасността конфликтът да се прехвърли в съседни държави, е напълно реална".