Един и същ трябва да бъде режимът за тестване на граждани и служители на МВР.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в кулоарите във връзка с позиция на Синдиката на служителите в МВР за провеждането на тестове за алкохол и наркотици при полицаите.

Тези тестове, на които се подлагат служителите, управляващи моторни превозни средства, са същите като тези за българските граждани. И, както добре знаят нашите служители – решаващ при съмнение е резултатът от кръвната проба, така че всеки, който се съмнява, може да поиска такава, коментира министърът. Той посочи, че става въпрос за тестове, които са одобрени за употреба.

Полицаи с положителни проби за наркотици! От синдиката на МВР скочиха срещу тестоветеЗапочна акцията за тестване на униформените

Демерджиев каза, че е бил в чужбина на Съвет на министрите на правосъдието и вътрешни работи, затова днес ще се запознае с  резултатите от направената сред служителите в МВР проверка.

Попитан за мнението на главния прокурор Иван Гешев за борбата с престъпността, министърът каза, че в момента целта е поддържане на ред и сигурност по всички направления. Няма повишаване на нивата на битова престъпност, категоричен беше Демерджиев. Той призова да не се правят изказвания, които могат да създадат „излишна паника“ сред гражданите.

Поискаха данните от тестовете за алкохол и наркотици на полицаите да се публикуватИскането идва от Синдикатът на служителите в МВР

Демерджиев сподели, че така например в България се говори за проблем с нелегалните мигранти, но никой в чужбина, по думите му, не повдига тази тема относно нашата страна. Сочат се много други дестинации, където се е засилило влизането на незаконни мигранти, но не и България, каза министърът. Според него целта да се говори за проблем е „да се дискредитира служебният кабинет“.