Първите социално-икономически мерки за справяне с първия етап на кризата, свързана с разпространението на коронавирус, обяви правителството.

„Има натиск върху бизнеса. С Българската банка за развитие ще обсъдим как да се подпомогне бизнеса. Утре ще имаме разговори с работодателите, за да се обсъдят мерките. Имаме резерви, но при стагнация ще се изчерпат за текущите разходи. Ще обсъдим приоритетите с колегите.  Предлагам на работодателите да не освобождават работници, а държавата през осигурителната система да поеме от фонда 60% от възнаграждението на служителите за един месец”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Ще се удължи срокът за подаване на годишните декларации за дружествата до 30 юни, както и срокът за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, заяви още Горанов.

По линия на съдопроизводството Министерството на правосъдието предлага мораториум върху всички процесуални срокове по дела, които текат в момента. Затворниците няма да бъдат извеждани на работа, за да се намали рискът от зараза. Свижданията в местата за лишаване от свобода са спрени. 

Нови мерки ще предпазят хората от разпространението на вируса. Създава се логистичен център, за да се обезпечат заявките за маски, както и разпределението им по различните звена, това каза на извънредния брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че разходите ще се допълнят от Европейския фонд за сметка на другите програми.

„В 8 часа ще разпределим първите задачи и щи синтезираме дейността. Как ще се разпределят заявките”, заяви гл. комисар Николай Николов, който ще оглави Логистично-координационния център.

Ще се предоставят по всички звена предпазни облекла. Следващите 3 дни отпускаме 20 милиона лева помощ към малките общини. Социални работници помагат на самотно живеещите хора, както и защитни средства и дезинфектанти.

В Министерството на икономиката е проведена среща с представителите на големите вериги за хранителни стоки. Те са съобщили, че натискат от граждани е намалял. От веригите са предложили да наемат работници, освободени от други сектори. 

В края на срещата Владислав Горанов заяви, че няма да бъдат въвеждани мерки, ограничаващи  свободното придвижване на хора. Няма градове, в които да има пропусквателен режим. Той предупреди , че законът предвижда наказателна санкция за разпространяване на неверни слухове, всяващи паника. 

"Животът продължава, призоваваме за спазване на мерките", заключи Томислав Дончев. 

Той каза, че на този етап няма промяна в обхвата на заповедтта на министъра на здравеопазването.