тори месец продължава борбата на жители на пловдивската улица "Малко Търново" с районната администрация. Причината е стар и прогнил кестен, който заплашително е надвиснал над двора на училище "Хросто Ботев". Местните са категорични, че дървото не само създава ежедневни затруднения за минувачите, но и е опасно. След като подали сигнал в районната администрация обаче, оттам им върнали отговор, че дървото ще бъде ... подкастрено. 

"Имаме опасение че във всеки момент дървото може да падне върху коли или преминаващи хора. Има опасност и да затисне деца от училището. Надяваме се, че ще вземете спешни мерки преди някой да пострада! Дървото може да рухне и при най-малката буря," пише в сигнала на живущите на улицата, адресиран до районния кмет Ральо Ралев. Заявлението е входирано в местната администрация на 13 юни 2018. След малко повече от месец - на 16 юли, идва и отговорът от районното кметство. 

"Максимално съкращаване на короната и премахване на основен клон със загнивания" са мерките, предвидени в заповедта на районния кмет до ОП "Градини и паркове".

Жителите на улицата обаче са категорични, че тези действия няма да решат проблема, за който са сезирали. Кестенът се намира на самия ъгъл между улиците "Малко Търново" и "Поп Златан" и расте накриво, а коренът му отдавна е унищожил тротоарната настилка. За възрастни хора и майки с колички е невъзможно да използват тротоара, а за автомобилите - да се разминат в малкото кръстовище. Споменатият загнил клон е паднал сам при последната буря, но остатъкът от дървото също не е в добро състояние, категорични са местните. 

"В двора на училището ежедневно играят деца. Наскоро то се сдоби и с физкултурен салон, след което започнаха да се организират всякакви мероприятия. Това е много хубаво, но посетителите на тези мероприятия паркират срещу нашите гаражи. С паркиран автомобил от едната страна и дървото от отсрещната е невъзможно да влезем в улицата, на която живеем!", споделя жителка на тясната улица. 

Заради препятствието линейките и тежкотоварните автомобили също отказват да се придвижат до адресите на жителите. 

"Тук живеят възрастни хора. Наскоро се наложи да се извика екип на Спешна помощ, който отказа да дойде на адреса и помоли пациентът да изчака на друга улица. Това е пълно безхаберие!", възмущава се жената. Преди време самата тя изпитала за пореден път неудобството, причинено от наклоненото дърво. Тогава се наложило семейството й да поръча нови мебели за дома си.

"Камионите и работниците не можеха да вземат завоя. Вместо да получим доставка, сами носехме тежкото обзавеждане през цялата улица. По всяка вероятност никой не си е направил труда да посети улицата и да направи оглед намясто, за да установи проблема," разказва още тя.

Наш репортер потърси за коментар кмета на район "Северен" Ральо Ралев. За съжаление, не можахме да осъществим връзка с него. Обърнахме се и към директора на ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев, който ни обясни, че служителите на предприятието не са ангажирани с извършването на огледи.

"Много хора мислят, че можем да отрежем клон или дърво веднага щом решим, но това не е е така. Ангажиментът на районните кметове е да съставят комисия, която да извърши обследване. След като преценят какви мерки да вземат, изпращат заповед до нас."

Защо обаче от районното кметство са определили именно тези мерки - засега остава загадка. 

Екипът на Trafficnews.bg ще публикува и коментара на районния кмет Ральо Ралев по темата.