ДАНС проверяват данни за спекулации на свободния пазар на електроенергия. Служители на агенцията влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране и в Българската независима енергийна борса. Иззети са още документи от Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и Еелектро-енергийния системен оператор.

Според източници на БНТ се анализират инвестиционните планове и ценообразуването на редица енергийни дружества.

Агентите на ДАНС са влезли в КЕВР още към 10 ч. сутринта и видяхме, че прекараха в сградата близо шест часа. От енергийния регулатор отказаха коментар, но подчертаха, че са оказали пълно съдействие. Предоставили са както поисканите документи, така и пълен достъп до компютърната мрежа на Комисията.

От ДАНС потвърдиха, че правят проверки в КЕВР и в Българската независима енергийна борса, на не уточниха какво точно проверяват.

Според източници на Националната телевизия поводът за проверката са получени данни, че целенасочено спекулативно поведение на свободния пазар на електроенергия от страна на няколко дружества - както доставчици, така и купувачи, вероятно е довело до дефицит на предлагането и от там до рекорден ръст на цените на електроенергията.

От Българската независима енергийна борса са иззети документи за сделките с електроенергия от началото на годината до днес. Според първоначалния анализ на тези документи може да се допусне, че поне две дружества са заявявали нереално високи количества електроенергия за изкупуване.

Оформена е и група потърпевши търговци, за които подозрително често е нямало свободни обеми.