Не всеки, който е получил доходи трябва да подаде данъчна декларация. Хората, които получават само заплата нямат задължения да подават данъчна декларация. Всички, които имат хонорари и доходи от наем имат ангажимент. Това заяви в сутрешния блок на БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

"Вземете си персонален индетификационен код от офис на НАП. Безплатно е", призова говорителят на НАП. 

За получаване на ПИК е необходимо да посетите който и да е офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължително да имате електронен подпис. Новото тази година е, че отпада и условието за прилагане на служебна бележка за приходи към данъчната декларация.

"Данъчната кампания започва днес – който има желание може да подаде декларация и в НАП, и по електронен път", каза още той.

"От днес до края на февруари фирмите трябва да дадат данни в НАП данните за изплатените заплати и хонорари. Началото на март тези декларации ще са достъпни с код на сайта на НАП. 30 април е края на подаването на данъчната декларация, а отстъпка от 5% се получава до края на март месец", допълни Бъчваров. 

"Ако все пак е допусната грешка в данъчната декларация, срокът за корекции е до 30 септември", разкри говорителят на НАП.