Здравната система е възможно да рухнем, ако цифрите продължават да се покачват и не се предприемат мерки. Това заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС).

„Правото на свободен избор относно ваксинацията никой не го отрича, но от него има много последствия. Имаме изключително висок ръст на болни, препълване на лечебните заведения, тотално прегряване на мрежата, Бърза помощ са на предела на силите си. Личните лекари се чувстваме като опълченците. Ако не се наложат нови мерки, системата ще рухне, тя е на предела и няма да издържи повече натоварване“, коментира Николова пред Нова телевизия.

Според нея, за да има ефект от  настоящите мерки, то първо трябва да се спазват и то малко по-продължително време.

Епидемиологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова също определи настоящата вълна като най-голямата до момента. Тя е категорична, че зеленият сертификат е въведен навреме.

"Зеленият сертификат освен, че доведе до тестване на много хора, се увеличи и интересът към ваксините", обясни проф. Кожухарова.

По думите й въвеждането на локдаун не решава проблемът, той може да се реши само с ваксиниране на повече хора. Локдаунът е временна мярка, която се въвежда, когато се запълни капацитетът на болниците да лекуват заболели.

Според проф. Кожухарова е възможно у нас да бъде въведен локдаун, но тя изрази надежда да не се стига до там.