Чуждестранни студенти, които следват медицина у нас, са най-честите неизрядни платци на кредити за висше образование.

Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев. 

Около 2,8 млн. лв. е сумата, която е погасила държавата на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет. От НАП обаче търсят длъжниците и е възможно част от тези пари вече са погасени. Шефката на финансовата дирекция към образователното министерство Соня Кръстанова пък заяви, че лошите студентски кредити са 3%, пише Монитор. 

Вълчев обясни, че образователното министерство ще предложи промени в Закона за студентско кредитиране, които щели да бъдат основни технически, но щяло да има и мерки свързани най-вече с неизрядните чуждестранни студенти по медицина.

Депутатите от образователната парламентарна комисия отхвърлиха вчера на първо четене предложените промени в Закона за студентско кредитиране от БСП – Лява България. 

Те предвиждаха по-ниска лихва за студентски кредит – от 3,5% при сегашна около 7%, както и възможност за задочниците също да теглят заеми за следване в университет. 

В момента от около 20 лицензирани банки в страната, 5 предлагат студентско кредитиране. За разлика от масовите кредити, при които са необходими по двама поръчители, при студентските кредити гарант се явява държавата. 

Друго предимство е, че длъжникът има право да изплаща кредита десет години след завършването си. Право на студентски кредит обаче имат само младежите до 35 години, обучаващи се в редовно обучение. 

Относно предложението ромчетата да бъдат приемани в първи клас без уседналост, Вълчев обясни, че това ще се случва само, при условие, че всички деца от прилежащия район на дадено училище са приети и има свободни места. Той увери, че текстовете на Наредбата ще се прецизират, така че децата, които не са от малцинствени групи да не бъдат ощетени. 

Над 500 училищни автобуси е необходимо да бъдат подменени в следващите 5-6 години, обясни още Вълчев. В момента те са над 600, като част от тях са стари и амортизирани. 

Министърът добави, че за закупуване на училищни автобуси през 2016 година са били отпуснати 25 млн.лв., а през 2017 г. - 12 млн. лв.