Соня Анкова, която снимаше цялото опело и погребението на дядо Добри, свидетелства за случило се чудо по време на погребението на светецът от Байлото.

Ето какво сподели тя във фейсбук профила си:

"Имам четирима свидетели, с които пътувах към Байлово, които могат да потвърдятчудото. Тръгнах за погребението на дядо Добри болна, със силни болки в гърлото и кашлица,от която ме боляха гърдите.Разболявах се. През цялото време снимах, не съм се молила за оздравяване или облекчаване на болките в гърлото. Само снимах. След като спуснаха дядо Добри в гроба, минаха всякакви болки и кашлици, бях като "новородена", болестта изчезна моментално. За мен това е дело на молитвите на дядо Добри. Няма друго обяснение. Имам свидетели, на които през целия път разказвах какво пия за гърло и кашлица. А сега съм здрава-здравеничка... без температури и болки.

Аз съм 100% убедена,че на гроба на дядо Добри оттук насетне ще започнат да стават чудеса. Случката с моята болест и изчезването и са доказателство за това. Сега просто съм здрава.

Опелото започна в 11 часа и беше възглавено от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон в съслужение със свещеници от Софийската света митрополия. Да се прости сдядо Добри пристигна и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Той се помоли за душата на благия старец, чийто живот бе изпълнен в служба на бога и на хората. Епископ Тихон каза: "Не плачете, дядо Добре е на по-хубаво място. Сигурен съм, че и от там той ще ни помага. И за да не остане неговият свят подвиг просто една красива история, вие го продължете, обичайте се, правете онова, което той правеше през целия си живот - добро!".

Дядо Добри, бе погребан в двора на храма "Св. св. Кирил и Методий" в село Байлово, в двора, на която е и постройката, която той обитаваше в скромност и молитва. Той издъхна на 13-и февруари.

Бог да прости дядо Добри!"

През последната година, дядо Добри е молил дъщерите си да се молят за неговото отхождане от този свят по-скоро. Казал е, че много иска да си отиде в деня, в който се чества Св.Кирил Славянобългарски, много го обичал. Така и станало. Дядо Добри почива в навечерието на Успение на Св.Кирил.

"Храмът е посветен на Св.Св. Кирил и Методий" - това сподели след литургията отец Георги от Кремиковски манастир. Двете дъщери на дядо Добри получили благословение и утешение лично от Негово Светейшество. Богдана и Екатерина, целунаха ръка на патриарха. Нито една от двете не си позволи да падне духом. Членовете нa семейството не скърбяха, а лицата им бяха озарени от леки усмивки. 

Светеца от Байлово отпътува към отвъдния свят, стиснал кръст в ръцете си и с българското знаме, обгърнало тялото му.

 Кръщелник на дядо Добри обмисля да направи филм за житието и битието на Светеца от Байлово. В момента се заснема втори филм за белобрадия старец със заглавие „Тихия ангел“. „Почти готов е“, съобщи за „Монитор“ продуцентът на лентата – германката Упи Еренберг. Тъй като продуктът все още не е готов, а по него се работи от шест години, кръщелник на дядо Добри от Първомай е склонен да предостави видеоклипове с него, които сам е заснел. „На тях говори за Васил Левски. Не са виждани никога преди. Не искам да печеля от това. Искам делото на дядо Добри да се увековечи“, сподели кръщелникът на Светеца от Байлово.

През следващата седмица ще започне и строителството на нов храм към манастира „Света Петка“ в русенското село Копривец. Над 50 000 лева, което е една трета от необходимите средства за вдигането на храма, са дарени от дядо Добри.