Общинското предприятие, което се грижи за чистотата на Пловдив, „краде” бизнеса на ромите с каруци, събиращи стари печки, перални, бойлери, мебели и дрехи. Ненужните вещи около съдовете за смет, са ценна стока на мургавите ни съграждани, но до края на годината…

От следващата ОП „Чистота” ще изземе бизнеса им, като въведе нова техника за справяне с натрупаните боклуци около казаните. Идеята на фирмата е да се въведат в експлоатация три нови машини, които по график ще обикалят кварталите на Пловдив и ще събират ненужните вещи на жителите.

„В определен ден в съответния квартал ще влиза камион, в който ще се събират стара техника. На следващия ден друг камион пък ще събира стари мебели, дрехи и текстил. На третия ден пък техниката ще е за друг вид отпадък. Така по график, който всяка седмица ще бъде публично оповестяван, машините ще помагат на пловдивчани в събирането и извозването на стари предмети”, разказа пред наш репортер Иван Стоянов, шеф на ОП „Чистота”.

Той добави, че натрупването на отпадъци около контейнерите е един от основните проблеми при сметосъбирането. Ежедневно,  около съдовете за смет се насъбират камари от ненужни вещи, повечето доскоро използвани в бита. Това е един от приоритетите, върху които фирмата се е концентрирала.

Вторият голям проблем, по думите на Стоянов са клошарите. Те основно разпиляват сметта от контейнерите и кошчетата в града.

„Много е трудно да се работи с тях. Трудно се глобяват, а когато някой от инспекторите искат да санкционират такъв човек, се стига до скандали и заплахи. Имаме много служители от нежния пол и те са ставали обект на нападение. Ето защо отново с представители на полицията ще се провеждат акции и срещу клошарите”, заяви шефът на общинското дружество.

С въпросния казус се е сблъсквал и самият той преди дни. На центъра Стоянов е станал свидетел, как мъж изважда боклука от кош за смет и го разхвърля на земята. Клошарът му заявил, че събира всичко ценно, за да изхрани децата си.

„Аз му предложих работа при нас в предприятието, но той отказа, тъй като не искал шеф на главата. Това им е начин на живот”, заяви Стоянов.