Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района. 

При прибирани в предишни години около 7000 тона череши сега няма да се наберат и 5000 тона от плододаващи около 20 000 декара масиви, прогнозира пред БНР дългогодишният директор на Института по земеделие в Кюстендил, сега земеделски производител, проф. Димитър Домозетов.

Част от реколтата ще остане необрана, ще се бере до събота, за когато е насрочен Празникът на черешата в Кюстендил. А изкупните цени са много ниски - 1,10-1,20 лв. за килограм червени до 1,50 лв. за килограм жълти. 

Проф. Домозетов: 

"Почват да се скапват. Хора няма, пазар няма. Надницата е 60 за пункт, 80 за прясна консумация. Отскоро се вдигна на 70 за пункт и 90 за прясна консумация. Череши има, достатъчно и доволно, но няма работна ръка и няма изкупуване. Пропадна реколтата". 
1946 са издадените еднодневни трудови договори за берачи и работници в кампанията. Досега не са постъпвали сигнали за наети берачи без трудови договори, коментират от Инспекцията по труда в Кюстендил.