Пловдивчани заведоха иск срещу пловдивското МВР за имуществени и неимуществени вреди след ПТП под тепетата. Те са депозирали жалба за над 3 хиляди лева, заради бездействието на органите на реда.

Инцидентът е станал  през октомври 2016 година. Лек автомобил се е движил по надлез Родопи в посока Кукленско шосе, когато била настигнат  и ударен от бус. Колата се завъртяла и се забила в мантинелата. Вместо да спре виновникът отпрашил. Водачът бил с леки контузии. Веднага повикал полиция, но поради липсата на втория участник в ПТП-то шофьорът бил насочен към Четвърто районно, където да подаде жалба.

След два дни водачът получил препис от полицията, който да му послужи пред застрахователя. Той и чичо му, на чието име е потрошеният автомобил,  изпратили уведомление за настъпила щета до Гаранционен фонд-София, от където им отговорили, че не могат да му изплатят обезщетение, тъй като ПТП е причинено от неустановено превозно средство.

Решени да си търсят правата чичо и племенник подават жалба и в Районна прокуратура. Въпреки всички извършени действия от страна на органите на МВР не са открити и свидетели на възникналото ПТП. Така от държавното обвинение отказали да образуват досъдебно производство.

Двамата пловдивчани обаче са били на мнение, че причината за неразкриването на виновника за ПТП-то са служителите на МВР. Те са завели иск в съда срещу тях, а мотивите им били, че органите на реда не са си свършили задълженията при обработването на инцидента и цялостно бездействие от тяхна страна.

Собственикът е изискал над 2700 лева имуществени вреди, които се равняват на разходите за ремонт на колата. Племенникът му пък поискал 500 лева за причинени неимуществени такива. По-младият твърдял, че заради катастрофата и последствията от нея е бил заплашен от уволнение.

По време на разследването записи от близките камери не са били изискани, а законовият период за това е 1 месец. Именно фактът, че записи не са изискани е основен мотив посочен от жалбоподателите пред съда.

Законът обаче се оказа в полза на униформените, тъй като според наредбата не се задължава МВР да изисква записи.

Доказателства за неимуществените вреди също не са натежали в кориците на делото.

След заседание на Административния съд в Пловдив, жалбата на двамата пловдивчани е била отхвърлена.